Valy a Mělice má propojit nový silniční most přes Labe

26. září 2016

Místo po prknech po asfaltu. Starý a úzký provizorní most přes Labe z Valů do Mělic dosluhuje a za několik málo let ho vystřídá plnohodnotný silniční most.

Původně měl ale oba labské břehy spojit až v souvislosti se stavbou plavebního kanálu u Přelouče, co se změnilo?

I přesto, že projekt splavnění Labe nabírá z nejrůznějších důvodů skluz a umělý kanál se stavět asi ještě dlouho nebude, Ředitelství vodních cest (ŘVC) společně se silničáři považuje stav současného mostu za nedostačující pro automobilovou dopravu a proto stavbu zahájí s předstihem, mělo by to být v roce 2017 až 2018.

Čtěte také

Na stavbě nového mostu měl zájem Pardubický kraj, ŘVC, přesněji řečeno ministerstvo dopravy. To mělo ale podmínku, totiž aby se kraj na projektu finančně spolupodílel. A to se stalo, zastupitelé schválili příspěvek ve výši 47 milionů korun, a to znamená, že stavbě už nic nebrání, navíc pravomocné stavební povolení už má.

Most se Valech

Most bude mít parametry pro silnici třetí třídy a pro řidiče bude určitě komfortnější a bezpečnější. Na rozdíl od současného bude obousměrný, takže odpadne čekání v kolonách, až lidi pojedou domů v létě třeba z mělických písníků. Součástí bude i pruh pro cyklisty a lávka pro pěší. Celkové náklady se pohybují kolem 200 milionů korun.

Co bude se starým historickým mostem?

Tzv. most spojenců, postavený ve Valech těsně po druhé válce, určitě neskončí na smetišti, podle mluvčího ŘVC Jana Bukovského je v natolik dobrém stavu, že zájem o něj projevili pardubičtí silničáři. Před stavbou nového starý provizorní most rozeberou a budou ho využívat třeba při živelních katastrofách nebo při opravách jiných říčních mostů.

autor: wol
Spustit audio