Valy u Přelouče

19. červenec 2015

Na cestě z Přelouče do Pardubic leží Valy. Obec, kde žije něco přes 400 obyvatel. Přesto je ale známá a to hlavně díky trhům, které zažívaly svou největší slávu v 90. letech. Dnes už je to méně nápadná obec, ale protože tudy prochází dvě železniční tratě, tak tu mají dvě železniční zastávky. Jednu na hlavní trati z Prahy do Pardubic a druhou na lokálce z Přelouče do Heřmanova Městce.

Lepějovice - zrušená obec

Lepějovice už dnes na mapě nenajdete. Tahle vesnice zanikla, ale stále existuje lepějovický kostel svatého Michala. Ten dnes najdete na lesní mýtince kousek od Valů. Jednou měsíčně se tady konají i mše. Cestu sem nebudete hledat dlouho, protože sem vede naučná stezka.

Valská tržnice

Valy jsou široko daleko známé tím, že se tady konají trhy. Ty byly populární hlavně v 90. letech před nástupem všech super a hypermarketů. Kdo chtěl nakoupit oblečení, elektroniku, nádobí nebo náhradní díly do auta, vydal se buď do Polska nebo do Valů. Pro inspiraci sem jezdili i polští trhovci. dnes už je tržnice mnohem menší. Před 20 lety se ale každou neděli měnila v tržnici celá vesnice.

0:00
/
0:00

Valy jako zastávka rychlíku

Kvůli výše zmiňované tržnici ve Valech jeden čas stavěly i rychlíky. Nebylo to ale poprvé. Už v 19. století tady stavěly. Důvodem bylo to, že tady bydlel poslanec zemského sněmu Václav Pour. Příští rok, až se bude opravovat most, budou lidé od vlaku na druhou stranu řeky, kde je vesnice Mělice jezdit pro změnu lodí.

Most přes Labe ve Valech
autor: mkk
Spustit audio