Chrudimští lesníci ničí mladé stromky, chrání je před zloději

7. prosinec 2015

Lesníci Vánoce zrovna nemilují. Zloději se jim každý rok snaží odnést to nejhezčí, co v revíru mají. Krádežím vánočních stromků se snaží zabránit různými způsoby a některá opatření na první pohled vypadají docela drasticky.

Například na Chrudimsku lesníci totiž některé stromy úmyslně ničí. Ale zní to hůř, než to v praxi funguje.

V podstatě je to úprava vzhledu stromků, které vypadají hezky, jsou pěkně souměrné a existuje proto velké riziko, že se zalíbí i zlodějům. Lesníci jednoduše ulámou několik větví, takto oškubaný smrček nebo jedle už nejsou takové lákadlo a rostlině se dohromady nic nestane. Rozhodně je to tedy menší škoda, než kdyby zůstal v lese jen pařez.

Konkrétně na Chrudimsku případů krádeží stromků naštěstí výrazně nepřibývá. Největší škodu neudělají lidé, kteří si dojdou pro jeden kus, ale organizované skupiny překupníků, které jsou schopné vyřezat celou plantáž.

Lesníci se navíc setkávají i s tím, že zloději pokácí vzrostlý strom, uříznou z něj špičku a zbytek nechají ležet. Nahradit prázdné místo potom trvá roky a ta škoda je opravdu výrazná.

Lesníci na Chrudimsku lámou stromkům větve, chrání je před zloději

Další možnosti ochrany

Lesníci a hajní mají i jiné způsoby, jak stromky ochránit. Stromky natírají repelenty, které odrazují srnky i zloděje. Domlouvají se také například se strážníky nebo policisty, aby častěji hlídkovali na rizikových místech.

Lámání větví je asi nejúčinnější způsob, takto upravený strom už nesouměrný zůstane a je to tedy ochrana vlastně na několik let dopředu.

autor: kop
Spustit audio