Vánoční stromky se vrací do přírody, přes kompostárnu

10. leden 2017

Ještě před pár dny jsme kolem nich chodili s úctou, teď se povalují venku na ulici jak odpad. Svátky skončily, lidé uklízejí a symbol Vánoc, živý stromek, vynášejí k popelnicím. Je to případ i Pardubic, kde se teď zelené jehličí hromadí na sběrných místech a zaměstnává popelářské čety.

Přijet a naložit. V útrobách popelářského vozu teď mizí vánoční stromky. „Byly tady u popelnic a už tam není nic, takže už to odvezli.“ Popeláři teď mají napilno, se svozem začali hned po Třech králích. Jak potvrzují slova Olgy Tiché z Polabin, stromky likvidovali i tady na 30tisícovém polabinském sídlišti.

Od popelnic na kompost

Odložené stromky nazmar nepřijdou, technické služby z nich v dražkovické kompostárně udělají štěpku a vrátí je tak zpátky do přírody.

„Všechny odložené přírodní stromky končí u nás v kompostárně v Dražkovicích, kde se z nich potom vyrábí štěpka, která se přidává do výroby kompostu. My ten kompost pak třeba používáme při údržbě zeleně ve městě,“ říká Světlana Pozníková ze Služeb a města Pardubic.

Likvidace vánočních stromků se ale týká hlavně volných kontejnerových stání, kterou jsou především na pardubických panelových sídlištích. Pokud třeba obyvatelé rodinných domů dají stromek hned vedle černé popelnice na ulici, mají smůlu.

Osud vánočních stromků je zpečetěn
autor: wol
Spustit audio