Vánoční stromky dosloužily. Kde je popeláři sbírají, a kde ne?

8. leden 2019 14:45

Ještě nedávno u nich dětem zářily oči štěstím, teď je všechno jinak. Z vánočních stromků se právě stává nepotřebné smetí a odstrojené končí na hromadách u popelnic. Služby města Pardubic proto zahájily povánoční úklid a odložené smrčky a jedle i borovice popeláři odvážejí do drtičky.

Do Tří králů a dost, řekli si obyvatelé třicetitisícového sídliště v Polabinách. V okolí Ohrazenické ulice jsme napočítali pět skládek odložených zelenáčů. „Měli jsme kavkazskou jedličku a ještě ji máme. Míváme stromek do konce ledna a potom ho odkládáme ke kontejnerům,“ říká obyvatelka sídliště, paní Sylva.

Pardubičtí strážníci objevili v dodávce 40 kradených nákupních vozíků

Pardubičtí strážníci objevili v dodávce 40 ukradených nákupních vozíků

Při preventivních kontrolách v areálu bývalých kasáren Hůrka si strážníci všimli trojice osob, které manipulovaly s nákupními vozíky. Cizinci je stěhovali z dodávky do sklepa ubytovny.

Svoz podle ní probíhá bez problémů. „Vždycky se to na chvíli nahromadí, ale zvládají to dobře.“

Odložené vánoční stromky budou popeláři z Polabin odvážet průběžně. Podle mluvčí Služeb města Pardubic Světlany Pozníkové by se nemělo stát, že stromky někde popeláři u popelnic nechají třeba až do března. „Průběžně se to ze sídlišť bude odstraňovat, ale někdy ten nárůst neodhadnete, to je jak který den. Někdy se toho vyhodí víc a někdy jich je jen pár.“

Před domem popeláři nesbírají

Odložené zelenáče tak jako každý rok sváží popeláři hlavně z otevřených kontejnerových stání. Stromek, který někdo odloží před rodinný dům k popelnici popeláři odvážet nebudou, vysvětluje Pozníková. „Nebereme stromky, které si odloží obyvatelé před svými rodinnými domy, likvidace je možná i s tím, že je odvezou do separačních dvorů.“

Popeláři uvítají, pokud na stromcích nebudou žádné ozdoby. „V Pardubicích máme spočítáno, že svezeme 33 tun stromků, většinou jsou ty svozy až do konce ledna, případně když je potřeba, tak je prodloužíme,“ říká mluvčí.

Borovice, jedličky a smrčky odváží popelářské vozy do kompostárny. Ty potom zamíří do drtičky, kde z nich vznikne štěpka na kompost.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související