Vařit z čerstvé či mražené zeleniny? Ředitelka spolku Fér potravina vyvrací mýty zdravého stravování

11. březen 2023

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 01:04 Rozhovor s olympijským vítězem v akrobatickém lyžování Alešem Valentou
  • 05:38 Zásady správného moderního grilování
  • 09:12 Seriál o mýtech zdravého stravování - narostou vám po špenátu svaly?
  • 13:25 Láska a jak si vybrat toho správného partnera
  • 17:50 Kosmetický rádce a jarní doporučení mužům
  • 21:58 Marie Tomsová pokřtila svoji knížku
  • 26:20 Je tu již 27. ročník ankety Šarmantní osobnost roku

Když sáhneme po mražené zelenině, zůstává v ní ještě něco z těch důležitých látek pro naše tělo?
Naopak, je v ní jich víc než v čerstvé zelenině, která je v současné době k dostání v obchodech.

Ing. Hana Střítecká ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ing. Hana Střítecká, DiS., Ph.D.

Nutriční terapeutka, chemická technoložka, vysokoškolská pedagožka z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany a ředitelka spolku Fér potravina. Ve své praxi se snaží zvyšovat povědomí běžné populace o problémech spojených s obezitou, technologických postupech výroby potravin a orientováním se v jejich nabídce.

Protože mražená zelenina se sklízí v době maximální zralosti a velmi rychle se šokově zmrazí. Takže se tam krásně udrží všechny vitamíny, které nemají rády světlo a UV záření, vyšší teplotu, kyslík a tak dále.

Čtěte také

Jediné, čím si to můžeme zkazit, když se zmraženou zeleninou potom pracujeme. To znamená, když si zeleninu vyndám z mrazáku, nechám ji rozmrazit, voda z ní vyteče a vytečou samozřejmě i vitamíny ve vodě rozpustné. Takže je zapotřebí mraženou zeleninu okamžitě používat.

Dávat ji hned zmrazenou třeba do polévky nebo pod maso. Ano, část těch vitamínů vždy zničíme tou tepelnou přípravou, ale to byste zničili úplně stejně u tu čerstvou, koupenou teď v obchodě.

Co se týče čerstvé zeleniny, tak si vybírejme tu naši. Vařme ze sezónní zeleniny, která je právě k dispozici.
Ing. Hana Střítecká, DiS., Ph.D., nutriční terapeutka a chemická technoložka

Platí tady pravidlo, čím vyšší teplota a čím dále zeleninu této teplotě vystavíme, tím více vitamínů poničíme. Ale teď jde skutečně o to, jestli si mám vybrat mezi mraženou mrkví a tou, která leží v regálech v obchodech, tak ta mražená bude na vaření lepší.

Čtěte také

Ale když si bude chtít udělat čerstvý salát, tak zase ho těžko budu dělat ze zmražené zeleniny. Ovšem není nutné se vůbec mražené zeleniny bát.

A co se týče čerstvé zeleniny, tak si vybírejme tu naši. Vařme ze sezónní zeleniny, která je právě k dispozici.

Dovozová zelenina se musí podtrhnout ještě před dokonalým uzráním. Musí totiž ještě absolvovat dlouhou cestu a úplně zralá by se pomačkala a popraskala.

Když budeme dělat salát z čerstvé mrkve, proč je dobré tam přidat nějaký olej?

Čtěte také

Protože máme vitamíny ve vodě rozpustné a vitamíny v tuku rozpustné. A právě vitamíny v mrkvi jsou v tuku rozpustné. Proto je dobré tam přidat tuk, aby naše tělo vitamíny dobře vstřebalo.

Je mrkev opravdu dobrá pro náš zrak? A kolik bychom jí museli sníst, aby to účinkovalo?
Mrkve je dobrá pro náš zrak. Obsahuje betakaroten, který je důležitý nejen pro zrak, ale třeba také pro pokožku. Není samozřejmě jen mrkvi, ale ta by měla být součástí našeho jídelníčku. Ať už čerstvá nebo vařená či dušená.

A co špenát na sílu a na svaly?

Čtěte také

Špenát je určitě výborná zelenina. U nás je velmi oblíbený, dcera ho od malička milovala. Ale Pepek Námořník úplně nefunguje. Tam došlo k chybně opsané hodnotě množství železa, který špenát obsahuje, a pak už se to s ním vezlo.

Ano, špenát je samozřejmě zdravá zelenina a rozhodně bychom ji měli konzumovat, ale nebudeme po ní mít svaly jako Pepek Námořník. Bohužel.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související