Ve Skiareálu Čenkovice bude nová dvousedačková lanovka

26. září 2011

Lyžařský areál v Čenkovicích vstoupí do zimní sezony s novou lanovou dráhou. S pomocí dotace z evropských fondů ji buduje Skiklub Česká Třebová. Další změny doznají i sjezdovky, řekl předseda Skiklubu Jiří Zapletal.

"Lanovka by měla být zprovozněna na začátku prosince. Montují se a staví sloupy a nové technologie dolní a horní stanice lanovky," uvedl Zapletal. Skiareál v Čenkovicích měl dosud pro lyžaře jen vleky.

Dvousedačková lanová dráha dva z nich na Třebovské sjezdovce nahradí. Lanovka nazvaná Třebovská dvojka bude dlouhá 945 metrů, bude vybavena nástupním pásem pro ulehčení nástupu a za hodinu bude moci přepravit 1440 lidí.

O 50 metrů se prodlouží i sjezdovka, v horní části vznikne nová modrá sjezdová trať, která se vyhne takzvanému "padáku". Výstavba bude stát asi 21 milionů korun, z nichž téměř polovinu Skiklub získal z evropských fondů.

Čenkovický areál se před časem rozešel se sousedním střediskem Skipark Červená Voda. Před rokem vytvořily společný projekt Skiregion Buková hora a vystupovaly pod jednou hlavičkou, lyžaři měli permanentky na celý areál. Dosavadní způsob rozdělování tržeb s využitím takzvaného alpského koeficientu však byl pro Čenkovice nevýhodný. V nové sezoně se proto budou obě střediska prezentovat zvlášť a budou mít i samostatné jízdenky.

V čenkovickém středisku bude tuto zimu k dispozici kromě lanovky také šest vleků. Celková délka sjezdovek s obtížností červená a modrá převyšuje čtyři kilometry. Celodenní jízdné bude stát 430 korun pro dospělé a 340 korun pro děti, což je o 30, respektive 20 korun více než v minulé sezoně. Týdenní jízdenka vyjde na 1930 korun.

Kromě Skiklubu Česká Třebová v areálu působí také například městská společnost Voda a sport Svitavy, která provozuje některé vleky, odbavovací systém je společný.

Chcete zasílat novinky každý pracovní den na Váš email?
Zaregistrujte zdarma svoji emailovou adresu:
http://www.rozhlas.cz/pardubice/zpravodajstviemailem

autor: PAP | zdroj: ČTK
Spustit audio