Ve Skutči vyrobili boty pro Věru Čáslavskou i Jiřího Rašku, dnes je vystavují v muzeu

10. prosinec 2023

Skuteč je pětitisícové město na Chrudimsku, které z velké části leží v krajinné oblasti Železných hor. Tamní život velmi zásadně po staletí ovlivňovala dvě odvětví, a to kamenictví a obuvnictví. Díky těžbě kamene jsou dnes v okolí Skutče krásné zatopené lomy s průzračně čistou vodou.

Už od 16. století psali důležitou část skutečské historie také ševci. Obuvnictví dosáhlo zřejmě svého vrcholu ve 20. století, kdy ve Skutči bylo 25 továren na boty, které zaměstnávaly na 900 lidí. Dějiny obuvnictví si můžete prohlédnout ve stálé expozici ve skutečském Regionálním muzeu. K vidění je například historická ševcovská dílna, a také nejrůznější strojní pomůcky.

Boty s příběhem

Mezi nimi stará valchovačka, ve které se po sto letech, při restaurování, našel vzkaz dělníků pro další generace. „Popisovali tehdejší život, kolik co stálo například. Vzkaz si mohou lidé přečíst v rámci naší expozice, ale originál máme uložený v archivu,“ vysvětluje Lada Bakrlíková ze skutečského muzea.

Na konci výstavy jsou takzvané boty s příběhem. Jsou to konkrétní exempláře vyrobené ve Skutči, které nosili slavní lidé, například Věra Čáslavská, Jiří Raška nebo sourozenci Eva a Pavel Romanovi. Muzeum nabízí i další tematické výstavy. Například teď před Vánocemi tam připravil Klub panenek expozici s názvem Čas přání, dárků a vzpomínek, která navozuje sváteční atmosféru.

Se Skutčí jsou spojeni dva hudební skladatelé, Václav Jan Tomášek a Vítězslav Novák. I přesto, že každý žil v jiné době a s městem měli jiné pouto, oba dva dnes připomíná festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč.

Rodný dům V. J. Tomáška ve Skutči

Na místní základní škole je pamětní deska Marie Hrdé, která byla ve svých 12 letech zavražděna nacisty při vyhlazení Ležáků. „Ten příběh je tady živý dodnes, Ležáky jsou kousek od Skutče a téměř každý tady někoho z těch lidí znal,“ říká ředitel Regionálního muzea Skuteč Libor Aksler. Marie Hrdá navštěvovala měšťanskou školu ve Skutči, měla jednoho bratra, který ale v roce 1942 už byl dospělý a žil v Praze. Později se účastnil odboje, aby smrt sestry a rodičů alespoň částečně mohl pomstít.

Spustit audio

Související