Ve Stolanech obnovují zaniklý lom. Místo pískovce se tam budou těžit zážitky

22. říjen 2019 05:10
V lomu se nejdříve těžil kámen, pak se z něj stala skládka. Teď má sloužit k odpočinku a vzdělání

Těžké stroje vystřídají tabule naučné stezky a zkameněliny. Ve Stolanech na Chrudimsku se pokoušejí obnovit zaniklý lom. Místo má sloužit k odpočinku a taky vzdělání – v lomu se můžete na chvíli vrátit zpátky do pravěku.

„My se hlavně zabýváme tím, že sem instalujeme odlitky zkamenělin. Jsou tady vlastně tři zastávky,“ říká výtvarní Marek Rejent a ukazuje zastávky, které už jsou dokončené. Na místě jsou například odlitky schránek amonitů, k vidění jsou i zuby pravěkých žraloků. „Hrajeme si na to, že někde v těch složkách, vrstvách masivu by ty žraločí zuby mohly být, protože tady pravděpodobně se žraloci pohybovali,“ dodává Rejent.

Modelování pravěku

Pravěkou tvář pomáhá dát lomu pomocí odlitků a replik zkamenělin také Jakub Fafílek. „Buď si uděláme odlitek, udělá se nějaká forma a do toho se vylívá beton nebo polyuretan, nebo si uděláme hliněný model a můžeme objekt v hlíně zvětšovat nebo deformovat a pak ho zase zaformujeme a zase odlíváme. Nejvíc dá zabrat stěhování bloků na místo a osazování. Jinak je ta práce příjemná.“

Zub pravěkého žraloka byl velký jako lidská dlaň

V lomu se těžilo ještě na začátku dvacátého století. Z pískovcových bloků jsou základy stolanské školy i další stavby. Pak se z něj ale stala skládka.

„V minulosti byl tento lom poměrně nešetrně zavezen různým odpadem a v současnosti přechází do další etapy svého života, kdy se zde realizuje první část většího projektu s názvem Písek a hry,“ říká Jan Doucek z Národního geoparku Železné hory.

Hotová je první etapa proměny lomu. V příštích letech mají následovat další úpravy. Celá obnova by měla stát asi 3 miliony korun.

Spustit audio

Související