Zkamenělé dno moře u Deblova vzali útokem hasiči. Odkrývají útes starý skoro 500 milionů let

1. červenec 2019 08:10

Před rokem začali dobrovolníci odkrývat dno prvohorního moře u Deblova na Chrudimsku. Zkamenělý útes je provrtaný červy a dalšími organismy, které na Zemi žily před skoro 500 miliony let. A teď je zase zaplavila voda. S vyčištěním skály totiž přijeli pomáhat i hasiči.

Hadice natažené, hasiči připravení. Čeká se na vodu. „Pouštím na dva proudy dopředu, abychom omyli křemíkové skály,“ popisuje trochu netypický zásah hasič Radovan Málek. Hasiče netlačí čas, nehrozí žádné nebezpečí, na místě je překážkou jen kopeček. „Pro nás to je výhoda, aspoň ta voda odtéká pryč a nedrží se v jednom místě,“ říká Málek.

Lom Prachovice je oknem do pradávných moří pro zvídavé návštěvníky

Vápencový lom Prachovice

Trilobity, hlavonožce, korály i vzácné krystaly. To vše ukrývá lom Prachovice. Je to největší lom v Železných horách, který skýtá pohled do tří různě starých prvohorních moří. Bylo to zhruba před čtyřmi sty miliony lety.

„Koukáme se na další krok čistících prací na lokalitě Deblov na Chocholce, kde se nachází zkamenělé mořské dno. Už několik let se snažíme o to to dno odkrýt od vegetace a zpřístupnit návštěvníkům tak, aby viděli, co se tu nachází, že to není jenom dno, ale že je provrtané stopami po různých červech a jiných organismech, takže tohle je jen další krok,“ vysvětluje geolog Jan Doucek z Národního geoparku Železné hory.

„Horniny pochází z období ordoviku, což jsou prvohory a bavíme se řádově o 480 milionech let,“ doplňuje Doucek a přibližuje, jaká bude následná podoba.

„Měla by to být krásná čistá skála bez vegetace. To, co už tu částečně vidět je, je přístupová cesta, budou tady netradiční naučné tabule, origami plechy, budou tu i pro děti i dospělé takové hmatové prvky tak, aby si návštěvník představil, co se tady nachází. A část těch ploch bude naleštěná, aby tam byly vidět stopy, to znamená tunely, díry do té skály a podobně.“

Skoro 500 milionů let zkamenělé dno oceánu by mělo být vyčištěné letos na podzim.

Související