Ve vodárenském písníku Oplatil se kazí voda

24. červen 2017

Mezi nejčastější místa, kam se o prázdninách vydávají ochladit lidé z Pardubicka a Hradecka, patří Hrádek a Oplatil. Využívají je k rekreaci, ale i k rybaření. Oplatil navíc slouží i jako zdroj pitné vody. V posledních letech se ale kvalita vody podstatně zhoršila.

„Písník Oplatil má několik částí. Ve východní části, která je určena pro vodárenské účely, je vyhlášeno I. ochranné pásmo, v tom je zakázáno koupání, rybolov a další sportovní činnosti. V západní části a na Hrádku je taková činnost povolená,“ dodává výrobní náměstek společnosti VAK Pardubice František Masař.

Podle něj je kvalita vody kontrolována průběžně: „Biologické rozbory se dělají jednou měsíčně, kvalita vody se dělá pravidelně. Na úpravně kontrolujeme online surovou vodu. V písníku Oplatil, musím říct, se v posledních pěti letech kvalita vody velice zhoršila. Dlouhodobě jsou problémy se suchem. Stav spodních vod je špatný a vody je málo.“

Čtěte také

Sucho podle Masaře ohrožuje nejen Oplatil: „Pardubice a Hradec Králové jsou kraje, kde za poslední tři roky jsou nejnižší úhrny srážek. Je tady velké sucho. My se snažíme co nejvíc využívat vodárenskou soustavu východních Čech. Jsme schopní Pardubice zásobovat z Chrudimi, z Hradce nebo až z Náchoda.“

„To jsou zdroje, které můžeme využívat, a podle toho, kde je dostatek vody, si vodu bereme tak, abychom udržovali i ten náš zdroj, Oplatil, a podzemní vody ve vrtech v Čeperce v nějaké přijatelné úrovni,“ dodává výrobní náměstek společnosti VAK Pardubice František Masař.

Čtěte také

Využití pro rekreaci nebo pro jachting na suchem ohroženém Oplatilu plánováno není. „My tam nic takového neplánujeme, ale ve východní části by byla možná do budoucna nějaká rekreace. My si myslíme, že ten náš zdroj by to tolik neohrozilo. Snažíme se písník Oplatil nechávat do budoucna jako rezervní zdroj a začít využívat jiné zdroje,“ upřesnil Masař.

Podle něj se dá skloubit rekreace a odebírání pitné vody, když vše bude mít jasně daná pravidla, bude to řízené a bude to pod kontrolou.

autor: KUB
Spustit audio