Velká pardubická: Francouzská dáma zaútočí na hattrick

7. říjen 2014

Listina vítězů legendární Velké pardubické obsahuje i několik klisen. Ale jenom jedna ví, co znamená vyhrát třikrát. Po neuvěřitelných 118 letech ji může v neděli napodobit původem francouzská klisna Orphee des Blins.

Jak říká místopředseda představenstva a ředitel pardubického Dostihového spolku Michael Skalický, půjde o jedno z hlavních lákadel letošního 124. ročníku.

Dráha je podle něj připravená velmi kvalitně. Ještě teď se finišuje s úpravami. „Dostihoví koně nemají rádi úplně měkkou, ale ani úplně tvrdou dostihovou dráhu. Co se týče areálu, tak tam máme práce dost. Zůstávají v plném běhu.“

Všichni zainteresovaní stále pečlivě hlídají předpověď: „Byli bychom rádi, kdyby na víkend vyšlo pěkné počasí. U takových akcí má velký význam,“ připomíná ředitel Skalický.

O počtu diváků bude jasno

Dále uvedl, že volné vstupenky zatím jsou. Lístky do areálu se obvykle prodávají i bezprostředně před dostihy. Podobně jako loni znovu funguje elektronický systém, který počet diváků přesně spočítá.

Letos v listopadu uplyne 140 let od chvíle, kdy se uskutečnila historicky první Velká pardubická. Kvůli klimatickým a jiným obtížím se každým rokem nekonala, ale v posledních letech se její tradice drží.

Víkendový svátek v éteru

Jak připomene Český rozhlas Pardubice ve svém pátečním vysílání, vrchol dostihové sezóny doprovázejí také klobouky. Michael Skalický si myslí, že podobná přehlídka pokrývek hlavy patří k většině významných závodů.

Nedělní dění na závodišti, kde vyroste taky náš prezentační stan, přiblížíme živě. Hlavní dostih se začátkem v 16:35 odvysíláme v přímém přenosu.

autor: MAL
Spustit audio