Velryba už nepraská. Pardubický Dům U Jonáše má nově opravenou fasádu

19. srpen 2022 08:10

Dům U Jonáše v Pardubicích je po více než třech měsících znovu otevřený. Dům z 16. století stojí na Pernštýnském náměstí a zdobí ho totiž bohatě štukovaná výzdoba a reliéf s motivem postavy proroka Jonáše v rozevřených čelistech velryby.

Ředitelka Východočeské galerie Klára Zářecká potvrdila, že už delší dobu se na fasádě objevovaly jakési pukliny a bez zásahu by došlo k daleko většímu poškození. Právě Východočeská galerie je správcem domu a využívá ho jako výstavní prostory.

Čtěte také

Dům patří k tomu nejcennějšímu na Pernštýnském náměstí, postavili ho po velkém požáru, kterému roku 1507 padla za oběť velká část Pardubic. Z této doby se v přízemí dochoval gotický mázhaus s krásnou sklípkovou klenbou. A snad ještě víc než klenba proslavilo dům průčelí, které zdobí štukový reliéf od pardubického sochaře Jakuba Teplého z roku 1797 s biblickým výjevem velryby polykající proroka Jonáše.

Stavbaři kromě samotné fasády, kde museli použít speciální stavební a nátěrové hmoty, zrekonstruovali i okna a venkovní dveře. Celkové náklady na opravy se nakonec vyšplhaly na 1,8 milionu korun. Nebylo to podle slov ředitelky nic jednoduchého, do práce se zapojili i lidé, kteří museli mít bohaté zkušenosti s přesnými restaurátorskými postupy.

Dům U Jonáše na Pernštýnském náměstí v Pardubicích

Dům slouží Východočeské galerii jako výstavní prostor. Východočeská galerie má kromě Domu U Jonáše zázemí i na pardubickém zámku, odkud se bude stěhovat příští rok do Automatických mlýnů. Dům U Jonáše si ale Východočeská galerie, která se bude od 1. ledna 2023 jmenovat Gočárova galerie, ponechá.

Na Pernštýnském náměstí tak zůstane prostor pro nejrůznější animátorské dílny, pořádání workshopů, ať už pro školy nebo i pro dospělé publikum, a samozřejmě pořád bude renesanční objekt sloužit pro výstavy, ale spíš to budou menší formáty, například pro ilustrace.

Spustit audio

Související