Vepřová játra s pomerančovou omáčkou. Zvláštní chuťová kombinace, ale překvapivě výborná

Když jsme byli malí, byla játra velká vzácnost. V řeznictví se prakticky neprodávala. Tak si je dnes zkuste připravit spolu s pomerančovou omáčkou. Bude to taková překvapivá kombinace, ale určitě vás nadchne.

Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.

Játra vždy patřila k populárním kuchyňským surovinám. Pokud se někde setkáte s námitkou, že jde o „chemickou čistírnu“ těla, v níž se odfiltrované škodlivé látky ukládají, uklidněte se - játra je skladovat neumí.

Co naopak uchovávat umí, je spousta pro náš organismus cenných látek, především vitamínů.

Suroviny:
500 g vepřových jater, 150 ml mléka, 4 pomeranče, 1 cibule, 3 lžíce másla, cukr, sušený tymián, sůl, mletý pepř, hladká mouka a světlá jíška

Postup:
Játra nejprve opláchneme, osušíme a zalijeme na chvíli mlékem.
Oloupaný pomeranč nakrájíme na plátky a zbytek pomerančů vymačkáme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky
Cukr opražíme na másle dohněda, přidáme cibuli a opatrně opražíme. Pak přilijeme vymačkanou šťávu z pomerančů, tymián, dobře provaříme a přidáme jíšku, kterou musíme také dobře provařit. Osolíme a opepříme
Játra vyndáme z mléka, osušíme, obalíme v mouce a osmažíme na tuku tři minuty po každé straně. Ke smaženým játrům přidáme pomerančové plátky a lehce je prohřejeme.
Nakonec játra dochutíme solí a pepřem. Dáme na talíř, na ně plátek pomeranče a zalijeme pomerančovou omáčkou.
Podáváme s rýží.

Játra jsou v naší kuchyni nejznámější v několika tradičních úpravách, zejména dušená, restovaná „na cibulce“, v domácích i průmyslově vyráběných paštikách či obalená a osmažená jako řízek.

Lahůdkou jsou játra telecí, krůtí a samozřejmě husí a kachní.

Kuřecí játra se slaninou a jablky podle receptu Mirky Kuntzmannové
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…

Jan Pokorný, projektový manažer ČRo

Jack London Tulák po hvězdách

Tulák po hvězdách

Koupit

Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.