Noky s meruňkami a mandlovo-skořicovou strouhankou. Toto jídlo či dezert mají v oblibě hlavně děti
I sladká jídla jdou připravit tak, že si je můžete vychutnat bez výčitek svědomí. Vyvarujte se zbytečného cukru a připravte si třeba tyto báječné noky s meruňkami a mandlovo-skořicovou strouhankou.
- 500 g vařených brambor
- 2 vejce
- 150 g polohrubé mouky
- 300 g vypeckovaných meruněk
- třtinový cukr
- Strouhanka:
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce strouhanky
- mletá skořice
- plátky mandlí
Na děti a také na jejich maminky myslíme i při našem vaření. Užijte si radost při společné přípravě jídla. Děti se mohu zapojit jen s malou výpomocí maminek.
Znáte někoho, kdo by nemiloval knedlíky nebo noky s ovocem? Vždycky všichni milovali knedlíky od babičky. U nás jsou ale favoritem noky z bramborového těsta.
Noky s meruňkami a mandlovo-skořicovou strouhankou si prostě zamilují úplně všichni, děti i dospělí.
Postup:
Brambory si předem uvaříme ve slupce a ještě teplé je oloupeme.
Nastrouháme je na jemném struhadle.
Přidáme zlehka prošlehaná vejce, mouku a opatrně prohněteme v těsto.
Mouky možná budeme potřebovat o něco více, záleží na bramborách i velikosti vajec. Z hotového těsta tvarujeme noky o velikosti cca 3 cm a vaříme je ve vroucí vodě, dokud nevyplavou.
Pak je okamžitě servírujeme na talíř (noky se vaří jen krátce, cca 1 minutu).
Přelijeme meruňkami, které orestujeme na pánvi s cukrem.
Vše nakonec posypeme strouhankou - a tu uděláme tak, že
máslo rozpustíme na pánvičce, přidáme strouhanku a skořici. Vše krátce opražíme, aby strouhanka zezlátla ale dáváme pozor , aby se nespálila.
Nakonec do strouhanky vmícháme nasucho opražené mandlové lupínky.
Tak, dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka