Vepřové maso s hlívou ústřičnou nejen výborně chutná, ale navíc uděláte i něco pro své zdraví

Pokud máte chuť na maso s houbami a neměli jste letos v lese štěstí, můžete si pomoci výbornou hlívou ústřičnou, kterou koupíte prakticky všude téměř po celý rok. A navíc uděláte dokonce i něco pro své zdraví!

Hlíva ústřičná nejen, že výborně chutná, ale má i mnoho léčivých účinků. Kromě stimulace imunitního systému působí na metabolismus tuku, snižuje cholesterol a díky vysokému obsah D - glukanu je elixírem věčného mládí.

Hlíva ústřičná

Hlíva obsahuje velké množství imunostimulačně a radioprotektivně působících polysacharidů, hlavně pak beta 3-D glukan. Glukany zvyšují odolnost organismu, posilují imunitní systém a zachycují volné radikály. Nezanedbatelný je i obsah houbové vlákniny, která pomáhá odstraňovat z těla mnohé jedovaté látky.

Suroviny:
40 g uzeného špeku, 350 g vepřového masa - plec, krkovice, kýta, 1 cibule,
200 g hlívy ústřičné, 2 stroužky česneku, pepř mletý, mletý kmín, 2,5 dl vývaru, hladká mouka na zahuštění

Postup:
Jemně pokrájený špek společně s pokrájenou cibulí osmažíme dorůžova. Pak přidáme osmažit i na kostičky, nudličky či plátky pokrájené osolené a opepřené maso. Po osmažení masa přidáme nasekaný česnek a na nudličky pokrájenou hlívu, vše ještě krátce zprudka osmažíme. K masu a hlívě přilijeme vývar, tolik, aby maso bylo ponořené, zaklopíme a dusíme za občasného podlití a promíchání doměkka. Pokud máme rádi chuť bylinek, můžeme s hlívou a česnekem přidat i majoránku nebo tymián dle chuti. Když máme maso měkké omáčku zahustíme buď jíškou osmaženou z másla a mouky nebo trochou hladké mouky rozmíchané v malém množství vody. Vše necháme ještě krátce provařit, dle chuti můžeme ještě dochutit solí, pepřem. Pokud chceme, omáčku můžeme zjemnit troškou smetany ke šlehání.

Vědecké výzkumy potvrzují příznivé účinky glukanu při nemocích působících na funkci jater, při některých chřipkových virózách, při malárii a v jiných případech.

Hlíva ústřičná se po staletí používá v tradiční čínské a japonské medicíně.

V kuchyni připravujeme čerstvou hlívu tak jako jiné houbové pokrmy - je chutná v omáčkách, polévkách, pod maso, na zapékání, s vejcem, do karbanátků a podobně.

Dobrou chuť!

02513335.jpeg
autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.