Veterináři zabavili v Přestavlkách na Chrudimsku majiteli 39 zanedbaných psů

3. duben 2020 10:35

Špína, výkaly a zvířata zavřená potmě v bednách. Takový obrázek čekal na veterináře a policisty v Přestavlkách na Chrudimsku. Majiteli odebrali skoro čtyřicet psů, kteří přežívali, jak se dá. Teď jsou umístění v několika útulcích.

„Měli bedny bez otvorů. Pokud majitel nebyl přítomen, tak tam byli psi zatlučeni prkny a ve tmě. V bednách s nimi byli také potkani,“ popisuje Kateřina Mrózková z odboru životního prostředí Městského úřadu v Chrudimi, jak přestavlcký chov vypadal.

V kůlnách bez denního světla mezi starými hadry, nábytkem a dalším nepořádkem bylo skoro čtyřicet psů, u kterých začala převládat agresivita, říká mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. „Psi byli nesocializovaní, převládalo smečkové chování, útočení na slabší jedince, napadání lidí. Celkem bylo odebráno 28 dospělých psů a jedenáct štěňat.“

Psi žili v kůlnách bez denního světla. Veterináři zvířata majiteli zabavili

Takové množství už chrudimský útulek nedokázal zvládnout. Skončilo tam šest psů, zbytek je v Hradci Králové. „Nyní se čeká na zprávy o jejich individuálním vyšetření veterinárními lékaři v útulcích, kam byli umístěni,“ popsal další postup Petr Vorlíček.

Psi byli zablešení, někteří měli stará zranění a chyběly jim čipy. Nic z toho majitel neřešil. Hrozila mu pokuta až sto tisíc korun. Nakonec dostal mírnější trest, ale měl by zaplatit ošetření psů i další výdaje, vysvětluje Kateřina Mrózková.

Majitel chce psy zpět

„Když tu sankci ukládáme, jako že jsme ji v tomto případě také uložili, tak samozřejmě přihlížíme i k majetkovým poměrům vlastníka psů. Podle zákona je vlastník povinen hradit veškeré náklady spojené s náhradní péčí o psy, takže samozřejmě jsme k tomu přihlíželi,“ dodala Mrózková.

Náhradní péče bude stát stovky tisíc měsíčně. Vlastník se ale přesto nechce psů vzdát a nesouhlasí s tím, aby je útulky nabídly jiným majitelům.

Související