Většina lidí míchá kávu a čaj špatně, točí lžičkou dokola. Jak na to, radí Ladislav Špaček

24. březen 2024

Je libo po obědě kávu nebo čaj? A víte, jak správně držet hrneček s čajem nebo šálek kávy s podšálkem a jak je zamíchat? Je to práce s prsty.

Čaj nebo kávu můžeme konzumovat u stolu nebo v křesle. Jde obvykle o závěrečnou fázi stolování, kdy si hosté dávají kávu a uvelebí se v křesílkách v restauraci, kavárně, lobby, baru, hotelu nebo doma. Pozor si musíme dávat na několik věcí.

Když sedíme u stolu, šálek uchopíme pouze dvěma prsty za ouško. Nebereme ho za tělo jednak proto, že může být horký a jednak proto, že je to naprosto nespolečenské.

Míchání kávy nebo čaje

Když mícháme čaj anebo kávu, neměli bychom míchat kolem dokola. To je považováno za nižší formu společenského chování. Doma je to povoleno. Když jsme sami, uvaříme si pořádný „kafáč“ a sedneme si k televizi. Nicméně v restauraci a ve společenském prostředí mícháme jenom zepředu dozadu, dopředu, dozadu. „Až někdy budete stolovat v Buckinghamském paláci, všimněte si toho. Takto se správně míchá káva nebo čaj,“ usmívá se mistr etikety.

Jestliže sedíme v křesle, nemůžeme vzít do ruky jenom šálek, protože pravidlo říká, že když zamícháme kávu nebo čaj, tak lžičku neolizujeme. Položíme ji na podšálek, ale tím tam vytvoříme takovou loužičku. A kdybychom potom uchopili jenom ten šálek, potřísnili bychom si kávou nebo čajem oděv. Proto, i když to vypadá trošku obřadně, uchopíme podšálek se šálkem, přeneseme k ústům, uchopíme šálek dvěma prsty, napijeme se, odložíme zpátky na podšálek a podšálek vrátíme na stůl.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio