Víc vytřídit, méně vyvážet. Lázně Bohdaneč rozdají lidem barevné popelnice

5. červen 2019

Žlutá na plasty, modrá na papír. A nově u každého rodinného domu. Město Lázně Bohdaneč už příští měsíc začne lidem rozdávat popelnice na tříděný odpad. Pořídilo jich celkem 1.200. Současně s tím ale chystá další změny, např. od podzimu omezí frekvenci svozu černých popelnic.

Obyvatelka lázeňského městečka paní Michaela třídí papír, plast, kov a hliník. Vadí jí ale, že stávající kontejnerová stání jsou prý neustále přeplněná odpadky a tak vítá, že od města dostanou modrou a žlutou popelnici přímo k rodinnému domu. „My se těšíme, protože kontejnery jsou neustále plné a nemáme to kam dávat.“

Popelnice na separovaný odpad bude město vydávat od července do poloviny září. Už tento měsíc lidé dostanou do schránek výzvu, kdy přesně si mají nádoby vyzvednout. Starosta Vladimír Šebek zvolený za Změnu pro Lázně Bohdaneč upozorňuje, že až popelnice občanům rozdají, některá kontejnerová stání město zruší. „V rodinné zástavbě dojde k jejich snížení. Už z toho důvodu, že lidé budou vybaveni těmito nádobami na tříděný odpad.“

Popeláři dvakrát za měsíc

Žluté popelnice budou popeláři vyvážet jednou za 14dní, modré jednou za měsíc. Změní se ale svoz černých popelnic, teď je popeláři vyvážejí jednou týdně, od října to bude jednou za 14 dní. Město si od nového systému nakládání s komunálním odpadem slibuje úspory, šestisetkorunový poplatek za popelnici ale nezvýší.

Bohdaneč nakoupí tisíc barevných kontejnerů na tříděný odpad

Na 260 modrých kontejnerů a nádob na papír už čeká na dvoře Technických služeb na výměnu

Někteří obyvatelé Lázní Bohdaneč budou mít brzy třídění odpadu jednodušší a nebudou muset s plným pytlem plastů ani vyjít na ulici. Popelnice dostanou zdarma přímo do domu.

„Od určitého roku, původně to bylo 2024, předpokládá se 2030, už nebude možné skládkovat komunální směsný odpad. Tím pádem pro město vzniknou výrazné náklady za svoz těchto odpadů. Proto od toho očekáváme ekonomickou úlevu a nebudeme muset zvyšovat poplatky za svoz odpadu pro občany a taky ekologický dopad na životní prostředí,“ dodává Šebek.

Město za nové popelnice na třídění odpadků utratilo přes jeden milion, část nákladů pokrylo s pomocí dotace.  

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související