Vladimír Popelka – hudební skladatel, dirigent

10. srpen 2012

Pardubický rodák spolupracoval s Golden Kids, Karlem Gottem i Gabrielou Beňačkovou

Narodil se v Pardubicích a celý život pendluje mezi Prahou a Pardubicemi. Po maturitě vystudoval v Pardubicích Vysokou školu chemicko-technologickou, poté byl zaměstnán ve výzkumném ústavu. Současně studoval soukromě skladbu u Zdeňka Hůly a vedl amatérský orchestr ZK ROH Tesla. Počátkem šedesátých let hrál na barytonsaxofon, klarinet a kytaru v orchestru Miroslava Foreta v Brně. Následně pracoval jako hudební redaktor v Československém rozhlasu Brno (1966–68), kde příležitostně též nahrával jako dirigent s rozhlasovým tělesem Studio Brno.

Jako hudební režisér působil v Supraphonu a souběžně spolupracoval se skupinou Golden Kids. Od roku 1972 působil nejprve jako externí dirigent Tanečního orchestru Československého rozhlasu, od roku 1982 už ve stálém úvazku.

Těžištěm jeho tvůrčí práce jsou úpravy různých skladeb a písní např. pro Karla Gotta, Jiřího Maláska (alba Romantický klavír), Petru Janů apod. Popelka aranžoval úpravy skladeb klasiků pro kvadrofonní album Variace. Pro TOČR a trumpetistu Václava Týfu aranžoval suitu Loutna česká podle Adama Václava Michny z Otradovic. V roce 1982 se také jako dirigent podílel na albu Veselé vánoce, nahrával i s Boni Pueri a Lucií Bílou. Za melodie ze slavných filmových westernů V pravé poledne získal TOČR zlatou desku Artie za 250 tisíc prodaných nosičů v zahraničí.

Vladimír Popelka

Vladimír Popelka je také známý jako plodný autor písní – pro Helenu Vondráčkovou a Jiřího Korna složil duet Jakobynic, skladbu Těch starých písní se už nezbavím zpíval Milan Chladil a pro Václava Neckáře složil skladbu Krokodýl Jeroným. Jeho největším hitem zůstala dětská píseň Chytila jsem na pasece žížalu Dády Patrasové.

Věnuje se i vážné hudbě: jako dirigent spolupracoval s Golden String Orchestra, často nahrává s kamarádem Felixem Slováčkem a předními tuzemskými operními hvězdami (Gabriela Beňačková, Peter Dvorský, Štefan Margita…).

Příští týden si bude Jolana Voldánová povídat o fotografování. Jejím hostem bude uznávaný český fotograf Luděk Vojtěchovský. Čáslavský rodák, který žije v Pardubicích, právě v nové Galerii města Pardubic vystavuje svoje fotogramy – zvláštní snímky, které vznikají pokládáním různých předmětů na fotografický papír. Luděk Vojtěchovský nedbá na lákání neustále nově vynalézaných perfektních fotoaparátů, které po cvaknutí závěrky zhotoví jakoukoliv fotografii. Raději se zavírá v temné komoře pod zvětšovacím přístrojem, aby na bílé ploše citlivého fotopapíru nebo negativu vytvořil fotografii podle vlastních představ. Z vlastního rozhodnutí osamělý chodec mezi lovci náhodných setkání…

Jolana Voldánová a Luděk Vojtěchovský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.