Vlaky do Pardubic a Havlíčkova Brodu nově budou zastavovat i v Orli na Chrudimsku

6. červen 2023 12:10

V Orli na Chrudimsku končí letitý boj o železniční zastávku. Jméno obce by se v jízdních řádech mohlo objevit ještě letos. To je výhoda nejen pro její obyvatele, ale také pro lidi, kteří tam cestující za zaměstnáním.

Obec s 800 obyvateli leží na trase Pardubice-Havlíčkův Brod. Vlastní stanici ale nemá. Na vlak tak lidé musí do sousedních Slatiňan. Zastávky sice bude dělit jen asi kilometr, ale cesta z Orle vede po silnici slouží jako napojení na obchvat Chrudimi, kde je hustý provoz. V Orli navíc sídlí velký výrobce bazénových zastřešení se čtyřmi sty zaměstnanci. I pro některé z nich by mohla být zastávka výhoda.

Nástupiště s přístřeškem

Základem nové stanice má být 90 metrů dlouhé nástupiště, přístřešek pro cestující, informační systém a rozhlas. Vybrané je místo na okraji obce mezi dvěma železničními přejezdy. Orel je připravená zaplatit chodníky a také parkoviště u nové stanice. Další zastávka na poměrně krátkém úseku bude znamenat i to, že se prodlouží doba jízdy na Chrudim, nebo v opačném směru na Chrast a Hlinsko, ale technické podklady počítají s limitem 1,5 minuty na zastavení.

Správa železnic ukončila soutěž na dodavatele a s vítězem jedná o podmínkách smlouvy. Přepokládané náklady jsou zhruba 10 milionů korun. Samotná stavba by měla začít v září a hotová by měla být ještě na podzim. Pardubické hejtmanství, které si objednává dopravu na trati, počítá s tím, že se stihne prosincová změna jízdních řádů - v nich už by se Orel měla objevit.

Spustit audio

Související