Vlna solidarity v Pardubicích: Lidé posílají dárky osamělým seniorům

28. listopad 2016

Nebývalou vlnu solidarity zažívá teď v předvánoční době pardubický domov důchodců Dubina. Nedávno na webu zveřejnil vánoční přání osmi opuštěných seniorů a hned se strhla dárcovská lavina. Lidé začali posílat dárky ve velkém a už teď je jasné, že vánoční balíčky udělají radost všem 150 klientům.

„Převážně se nám sešla kosmetika, kosmetické balíčky, sprchové gely, tělová mléka, ubrousky. Hodně jsou tu také potravinové balíčky, to znamená káva, sušenky, ale dokonce nám lidi nosí i šátky, ponožky a deky.“

Vánočních dárků se sešlo tolik, že je zatím uskladnili v kanceláři vedoucí domova Moniky Kopecké. Zájem lidí ji velmi mile překvapil a předčil veškerá očekávání.

„Musím říct, že pro mě je to velmi srdcová záležitost. A jsem nesmírně dojatá a překvapená, kolik lidí se najde, kolika lidem není lhostejný osud seniorů. Protože já mám pocit, že existují sbírky na děti, existují sbírky na postižené, ale na seniory se tolik nemyslí a zapomíná,“ říká Kopecká.

Podle ní se navíc dá očekávat, že přijde další vlna dárců. Až doteď poslalo nebo doneslo dárky přes 20 dobrodinců: „Na Facebooku lidé stále píšou, jestli můžou poslat, jestli můžou přinést, jestli to stačí 14 dní před Vánocemi. Já mám pocit, že se toho proto sejde ještě víc. A jsou to i dárky, kdy mnohdy, to nejsou jenom desetikorunové položky, ale přijde nám třeba krabice plná výrobků, takže do toho ty lidi museli opravdu nějakou korunu dát.“

Zpráva o tom, že domov shání dárky pro několik opuštěných seniorů, se rychle roznesla právě díky sociální síti, na které má domov vlastní profil.

„Sociální sítě se dají využít i k takovýmto úžasným akcím, když se osloví široká veřejnost. A myslím si, že se nám podařilo zaujmout, právě tou konkrétností jednotlivých seniorů,“ dodává Kopecká.

Obyvatelé domova dostanou dárky od Ježíška pod stromeček 21. prosince.

autor: wol
Spustit audio