Vodáci budou sjíždět řeky o něco bezpečněji

11. březen 2015

Povodí Labe chystá úpravy nebezpečných jezů. Nové bezpečnostní prvky mají zvýšit šanci na případnou záchranu tonoucího. S vytipováním rizikových míst pomáhali sami vodáci. Na seznamu je také jez "Velryba" v Janderově u Chrudimi.

„Tady bude výstražná cedule. Není tady možnost jednoduchého vystoupení nebo se chytit a vylézt po břehu ven. Další jeho nebezpečí je, že je velice dlouhé vývařiště, je to až kolem pěti metrů. Znamená to, že až z této vzdálenosti se věci, které spadnou do jezu, ať už to jsou větve, sudy splácnuté, vodáci, lodě, tak se vrací pod jez, kde je to zadupáno pod hladinu,“ Petr Zítko, předseda Vodáckého sdružení Kačeři Chrudim, popsal hlavní úskalí.

Čtěte také

A dodal, jaké problémy na tomto jezu byly: „Bude to zrovna deset let, kdy dvojice vodáků, kteří jeli za poměrně vysokého stavu vody, nestihli zastavit před tímto jezem, najeli do jezu a muž se utopil, ženu to pustilo.“

Jez "Velryba" na Chrudimce při velkém průtoku

Na snímku, který poskytlo Vodácké sdružení Kačeři Chrudim, je Chrudimka při průtoku cca 10m3/s.


Web o nebezpečných jezech
Stránky nebezpecnejezy.cz spravují vodáci a Český svaz kanoistů, kteří ve spolupráci s Povodím vybírali místa, která mají přijít na řadu jako první.

Na území Povodí Labe je 25 jezů označených jako nebezpečné. Státní podnik spravuje patnáct z nich. První změny plánuje ještě předtím, než vodáci vyjedou na řeky.

„Ještě před zahájením letošní vodácké sezóny plánujeme doplnění doporučeného zabezpečení u šesti nejnebezpečnějších jezů, kterými jsou Zlíč a Viktorčin splav na Úpě, Bakov a Kárané na Jizeře a Janderov a Tuněchody na Chrudimce,“ potvrdila mluvčí Povodí Labe Jana Burianová.

Žebříky, lano a záchranná podkova

Zpátky k janderovskému jezu. Jak by domluvená opatření měla vypadat, popisuje Petr Zitko.

„Určitě první pomoc je, jak se dostat svépomocí z místa válce, z toho podjezí, budou tady osazeny žebříky, protože ta stěna je opravdu strmá. Další změnou tady bude výstražná cedule osazena házecí podkovou, protože je tady docela velký provoz chodců i cyklistů, takže je předpoklad, že by mohli pomoct hodit podkovu s lanem a dotyčného přitáhnout. Pro profesionální záchranu by tady měly ještě osazeny kruhy pro vytvoření hasičských lanovek.“

S prvními úpravami začne Povodí Labe příští měsíc.

autor: kop
Spustit audio