Vranová Lhota: Jedna vrána na dva sbory

12. únor 2016

Vranová Lhota má ve znaku vránu a dva půlměsíce. Má také hned dva sbory dobrovolných hasičů. Dříve totiž byla Vranová, dnes místní část Vranové Lhoty, samostatná obec. Rivalitu prý oba sbory ale cítí jen na poli sportovním.

K zásahům míří SDH Vranová Lhota, která má výjezdovou jednotku. Hasiči jsou pyšní na dlouholetou historii sboru, ale také na svoje aktivity a úspěchy v posledních letech. Ve sboru mají vynikající sportovce a před dvěma lety znovu obnovili družstvo dětí. Hasiči se mohou také pochlubit tím, že si sami vybudovali velký sportovní a tréninkový areál na břehu řeky Třebůvky.

100 zlatých od císaře pána

Dobrovolný sbor hasičský byl ve Vranové Lhotě založen v roce 1882. Stará kronika sboru se ztratila, a tak si dnes Václav Schreiber, hasič a dříve také dlouholetý starosta Vranové Lhoty, dává práci s mapováním dějin místních hasičů: „Před založením sboru došlo ve Vranové Lhotě asi k deseti velkým požárům. Místní sbor zakládal starosta obce, učitel, kovář a hostinský. Za obecní prostředky koupili dvoukolovou koňskou stříkačku a tři ruční stříkačky. Vše za 630 zlatých. Sto zlatých prý našim předchůdcům poslal sám císař František Josef,“ dodává Václav Schreiber.


SDH Vranová Lhota
Počet obyvatel: 460
Počet členů: 81 (52 mužů, 20 žen, 9 dětí)
Rok založení SDH: 1882
Kategorie Jednotky požární ochrany JPO III

Na areál jsou pyšní

Hasiči z Vranové Lhoty si ve třicátých letech minulého století postavili patrovou zbrojnici. Dnes ji opět postupně renovují. Spoluvlastní také sousední areál, kde vybudovali zázemí pro akce sboru. Na jednom z pozemků si hasiči vybudovali také velké tréninkové hřiště. Na něm mimo jiné trénují i dva členové sboru, dnes už profesionální hasiči, dvojčata Jiří a Martin Štáblovi.

Porazili i americké hasiče

Největší úspěchy mají bratři Štáblovi v soutěžích TFA, a to nejen v Česku, ale v poslední době často i v zahraničí. Disciplíny TFA jsou náročnou soutěží. (z anglického Toughest Firefighter Alive - nejtvrdší hasič přežívá). „Disciplíny TFA simulují všechny činnosti, které hasič provádí při zásahu,“ vysvětluje Jiří Štábl. „Od roztahování a motání hadic po přenášení závaží. Evakuaci raněného představuje osmdesátikilová figurína a nakonec se také zdolává výšková budova, samozřejmě v plné výstroji.“

Martin při běhu do schodů v soutěži TFA v USA

Soutěží, kterých se bratři Štáblové účastní, je celá řada. Jiří například v roce 2014 obsadil v republikovém mistrovství v TFA druhé místo. Ve štafetě, kde reprezentoval Pardubický kraj, získal prvenství. V roce 2015 se Jiří s Martinem účastnili policejních a hasičských her ve Spojených státech amerických a v zahraniční konkurenci vybojovali třetí místo.

Obrácený požární útok

Družstva Sboru dobrovolných hasičů z Vranové Lhoty se pravidelně s úspěchem účastní okrskových soutěží, pohárových soutěží v blízkém okolí a od roku 2002 organizují Memoriál Hynka Hanuse. „Tak zvaný Lhotský zpátečník se stal velmi populární soutěží,“ vysvětluje starosta sboru Jan Goš mladší. „Jde vlastně o obrácený požární útok. Základna s veškerým materiálem je zhruba na úrovni rozdělovače. Všichni závodníci jsou na druhé straně, kde si vezmou svoje vybavení a běží k základně. To znamená, že strojník a spojař s košařem běží dozadu a musí si všechno nést s sebou, zatímco při klasickém startu to tak nedělají,“ dodává Jan Goš.

Nemusí být milionáři…

„Hasičinou“ žije ve Vranové Lhotě osmdesát lidí. „Na práci hasiče se mi nejvíce líbí to, že člověk může pomáhat druhým lidem. Nemusí být ani milionář, a přesto může dělat dobré skutky třeba každý den, “ říká Jiří Štábl z Vranové Lhoty, který si práci hasiče vybral jako své povolání. Nově bude sloužit u HZS v Zábřehu na Moravě.

Historická stříkačka ve Vranové Lhotě

Hasiči z Vranové Lhoty vyjíždí vozem Tatra 148 nebo vozem Ford Transit. Nejčastěji k zásahům technického rázu, jako je čerpání vody, padlé stromy na komunikaci apod. Spolupracují s ostatními organizacemi v obci, každoročně na jaře sbírají odpad v okolí silnic, železný šrot nebo elektroodpad.

Dobrovolné hasiče z Vranové Lhoty můžete až do pátku 19. února 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI LHOTA na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.