Výborné dančí karbanátky s mysliveckou omáčkou připravila Lucia Micanová z Brna

Dalším receptem, který porota soutěže Pochoutkový rok poslala do finále, se staly výborné a šťavnaté dančí karbanátky. Podávají se se studenou mysliveckou alkoholickou omáčkou. Recept nám prozradila Lucia Micanová v Brně. Usmažte si tyhle výborné masové koblížky také.

Dančí karbanátky

Ingredience na 20 kusů:

500 g dančího masa z plecka
200 g vepřového plecka
200 g telecího srdce
100 g telecích jater
100 g slaniny
2 cibule
50 g sádla
citronová kůra z 1 citronu
2 vejce
2 lžičky soli
půl lžičky pepře
3 rohlíky
200 ml mléka
4 lžíce strouhanky na zahuštění
2 vejce na obalení
100 g strouhanky na obalení
300 g sádla na smažení

Postup

Dančí maso před úpravou namočíme na dvě hodiny do studené vody. Maso potom vysušíme, nakrájíme ho na větší kostky a umeleme v masovém strojku nebo nasekáme v robotu.

Vepřové maso a telecí srdce nakrájíme také na kostky a následně umeleme. Telecí játra předem namočíme do mléka a pak umeleme najemno. Slaninu nakrájíme na menší kostičky, protože se nebude mlít.

Rohlíky nakrájíme na kostky a v míse je zalijeme mlékem, aby se napily. Rukou je promneme.

Ve velké míse smícháme všechno mleté maso, slaninu a následně přidáme i rohlíky namočené v mléce. Přidáme na sádle do růžova osmahnutou cibuli, nastrouháme citronovou kůru, přidáme pepř a sůl. Nakonec rozklepneme do mísy podle množství masa 1 až 2 celá vejce. Pokud by byla směs řídká, můžeme zahustit strouhankou.

Konzistence těsta by měla být taková, aby vytvarovaný karbanátek držel tvar. Karbanátky obalíme v syrovém vajíčku a strouhance. Smažíme ve velké vrstvě rozpáleného sádla na středním plamenu dozlatova.

Myslivecká omáčka:

Ingredience:

125 g čerstvých borůvek
300 g rybízové marmelády
1 pomeranč
1 citron
200 ml červeného vína
50 ml rumu

Postup

Omáčku připravíme zastudena. Do rybízové marmelády přidáme jakékoliv lesní ovoce (ostružiny, maliny, borůvky), dále nastrouhanou pomerančovou kůru, šťávu z pomeranče i citronu. Vše rozmixujeme a nakonec přilijeme 100 – 200 ml červeného vína a 50 ml rumu.

Lucia Micanová

Její dědeček pocházel z myslivecké rodiny a dokonce založil myslivecké sdružení v Partizánském na Slovensku. K myslivosti přivedl i otce a bratra paní Micanové. Proto u nich v rodině nebyla o zásoby zvěřiny nouze. Recept na zvěřinové karbanátky má od své babičky, která ji dokonce k svatbě darovala kuchařky a svůj sešit receptů.

Paní Micanová s námi prožila jedno z posledních vaření ve své starém bytě v Brně, protože ji čekalo stěhování. Během natáčení bylo jako vždy veselo.

Patrik Rozehnal a Lucia Micanová