Výhra o parník často neznamená super čas. Mladá atletka si váží vteřinového skalpu

11. duben 2022

Eliška Koletová sbírá úspěchy. Naposledy se radovala z titulu dorostenecké republikové šampiónky v přespolním běhu. Závodí za Hvězdu Pardubice.

„Šla jsem hned do čela a nečekala jsem, že to celé odtáhnu. Konečný souboj byl pro mě celkem záživný. Holky se přede mě draly. Musela jsem najít pár zbylých sil, abych ještě vůbec dokázala zasprintovat a předběhnout je. Jak se mnou soupeřily, tak mě popohnaly k lepšímu času. Měla jsem velkou radost, že to takhle vyšlo,“ usmívá se.

Trenér věřil

Každý závod se svými svěřenci prožívá naplno trenér Miroslav Wastl. „Je to čím dál horší. Když jsem sám závodil, tak to takové nebylo. Na Elišce jsem viděl, že taky v závěru dokáže zabrat. Celý průběh závodu sice byl infarktový, ale věřil jsem, že na ty holky bude mít, i když pole závodnic bylo nabité medailistkami z mistrovství republiky v hale na 1500 metrů a 3000 metrů. Eliška je ale všechny předběhla.“

Loni byl šampionát v Táboře. Tam se Eliška Koletová radovala z vítězství ještě jako starší žákyně. Vyhrála způsobem start – cíl. „Příjemnější je, když si to táhnu sama a nikdo na mě netlačí. Ale zabojovat si o lepší čas přináší větší radost ze závodu,“ připouští.

Přespolní běh se pořádá v terénu. Nechybí kopcovité výběhy anebo kmeny přes cestu. „Trasu si můžeme dopředu projít, ale tentokrát jsem si ji nechala jako překvapení.“

Má našlápnuto

Kam až to podle trenéra může Eliška dotáhnout? „Je zodpovědná. I jako šestnáctiletá dívka ví, co chce. Má talent, domácí zázemí v rodičích. Musí atletiku mít ráda. Když si ji nezoškliví, tak může dosahovat pěkných výsledků.“ Ona sama má v plánu stát se profesionální atletkou, protože jí atletika přirostla k srdci. Je to pro ni už i životní styl.

Kromě přespolního běhu baví mladou naději i osmistovka. Velký idol pro ni představuje světová rekordmanka Jarmila Kratochvílová. „To, co dokázala, je opravdu neskutečné. Jak dlouho drží světový rekord, klobouk dolů,“ říká uznale.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související