Vyjeďte si na projížďku kolem Sovolusk

Období, kdy kvetou trnky, ale stromy ještě nerozvinuly své listy, je ideální pro výlety do přírody. Krajina se už zelená, ale je průhledná, a na velmi krátký čas nabízí nádherné výhledy. Například z železnohorského krajinného zlomu na samé hranici Pardubického kraje.

Kraj mezi Přeloučí a železnohorským zlomem je ideální pro cyklisty. Terén je jen mírně zvlněný, asfaltové silnice po většinu dne jen lehce vytížené, u každé vesnice pak rybník a většinou i nějaká hospůdka.

První zastávku při cestě ze Sovolusk si návštěvníci můžou udělat hned v sousední vesnici Sovoluské Lhotě u rybníka Peliský. Jeho břehy jsou poseté chatami jejichž obyvatelé založili takzvanou Osadu Hněvu. Na druhé straně rybníka vede pěšina přes můstek k Jiříkově studánce.

Další zastávkou může být Pelechovský rybník a podél Brložského potoka se pěší turisté dostanou k přírodní památce v Brlohu, která bývá označována jako Lom u dvou moří. Oblíbenou zábavou tohoto místa je hledání dvou trilobitů, které tam jako ukázku umístili pracovníci Geoparku Železné Hory. 

Z Brlohu přes mírný kopec můžou turisté i cyklisté pokračovat přes Seník a jeho oblíbenou hospodu až do Krasnic. Tam je také krásný rekreační rybník a mimo to na jeho břehu i památeční místo připomínající události druhé světové války. V jednom z domů zde zahynuli partyzáni ze skupiny Zarevo. Celou tragédii připomíná informační tabule umístěná u pomníku.

Z Krasnice je to už jen kousek do Litošic a pokud chcete slyšet legendu, která se k tomuto místu váže, pak si pusťte zvuk:-) Krásné jarní výlety přeji a hodně štěstí na rozcestí.

autor: KSA
Spustit audio

Související