Výlet, nebo služební cesta? Vedení pardubických služeb cestovalo do JAR

13. únor 2017

Ředitelka pardubické společnosti Služby města a její dva kolegové strávili 14 dní na služební cestě v Jihoafrické republice. Někteří opoziční zastupitelé se domnívají, že je to zbytečné plýtvání veřejnými penězi. Celou situací se budou zabývat i radní města.

„Spíš bych to nazval privátní výlety než služební cesta,“ řekl opoziční zastupitel František Brendl ze sdružení Pardubáci.

Ředitelka služeb města Lea Tomková z hnutí ANO ale namítá, že cestu schválilo představenstvo společnosti a byla velmi inspirující: „Vždycky se můžeme naučit něco, co neznáme, co neumíme a čím se můžeme inspirovat.“

Co konkrétního se v JAR pracovníci služeb přiučili? „Je to trošičku složitější popisovat. Samozřejmě ten systém tam je jiný s ohledem na rozlohu, která tam je. Neřeší spalování odpadů, ale mají naopak možnosti, kam je ukládat, což je pro nás nepřijatelná cesta. Nicméně systémy, které tam dělají, jsou velmi podobné našim, takže my se domníváme, že neděláme věci špatně. Pak jsou ale také věci, které nás inspirovaly třeba k tomu, jak řeší v parcích propojení flóry a fauny. Možná se nám podaří v krátké době v Tyršových sadech něco podobného zrealizovat,“ dodává Tomková.

Cestu prozradily zdravotní komplikace

O čtrnáctidenní poznávací služební cestě by se možná ani nikdo nedozvěděl, nebýt podezření na onemocnění salmonelózou. Ředitelka, její ekonomický náměstek a pracovník dceřiné společnosti SMP odpady museli po příletu absolvovat lékařské vyšetření. Tím celá věc vyšla najevo.

Opozice je připravená požádat radu města o prošetření celé záležitosti. „Rádi bychom nějakou kontrolu provedli a zjistili, jestli to je ojedinělý případ. A samozřejmě i z tohoto případu vyvodili důsledky,“ říká František Brendl.

Primátor Martin Charvát z hnutí ANO potvrdil, že už svolal mimořádné jednání radních na příští týden: „Chceme dát jasnou informaci, jestli opravdu ta služební cesta měla ráz služební cesty a jestli bylo řádně předloženo kompletní doúčtování formátu služební cesty.“ Ani primátor o této služební cestě nevěděl.

Za služební cestu do Jihoafrické republiky zaplatila městská firma skoro 300 tisíc korun.

autor: ba
Spustit audio