Výlet s pardubickými patrioty

Jednou z nejzajímavějších budov, které byly v Pardubicích postaveny v období první republiky, je krematorium. I po téměř sto letech své existence budí vášnivé debaty. Je to taková perníková Chobotnice.

Krematorium v Pardubicích bylo postaveno podle plánů architekta Pavla Janáka v letech 1921 až 1923, na jižní straně tehdejší periferie města, ve stylu art deco. Výstavbu od počátku podporovali členové Spolku přátel žehu, lidé vzdělaní a společensky vysoce postavení. Do soutěže o stavbu se přihlásilo 93 architektů, městská rada ale nedoporučila ani jediný z návrhů. Nejlépe se umístil architekt Janák a po mírném přepracování byl nakonec realizován jeho projekt.

V roce 1968 vybral režisér Juraj Herz pardubické krematorium pro natáčení svého filmu Spalovač mrtvol. Interiéry i exteriéry jsou tak zachyceny v dobovém snímku filmu, který byl dlouhá léta uzavřen v trezoru.

Pardubická bolest - Zámeček

Zámeček se říkalo vile, kterou si dal v roce 1885 postavit uprostřed borového lesa na východním kraji Pardubic hrabě Jiří Larisch. Využíval ji jako lovecký zámeček v době parforsních honů. Během let ale Zámeček několikrát změnil majitele, až přešel do rukou státu, který zde v roce 1937 zřídil jezdecké učiliště. Během německé okupace zde sídlila vojenská policie.

Pietní místo Zámeček, kde byly popraveny oběti heydrichiády

Do paměti pardubických občanů se Zámeček zapsal v roce 1942, kdy se zde konaly popravy během heydrichiády. Zahynula zde také většina lidí z Ležáků. Od 3. června do 9. července 1942 zde bylo popraveno zastřelením celkem 194 osob. Popraviště přitom nevyužívala pouze pardubická služebna gestapa, nýbrž ještě expozitury v Hradci Králové a Kolíně. Těla popravených byla následně zpopelněna v pardubickém krematoriu a popel vysypán do řeky Labe. Pracovníci krematoria ale přes výhružky trestu smrti popel ležáckých lidí uschovaly a dnes je uložen v urnách v Památníku Ležáky.

V prostorách Zámečku bylo po válce vybudováno pietní místo. Dnes nepříliš navštěvované a neprávem opomíjené.

Pardubický Slavín

Klub přátel Pardubicka pracuje už několik let na projektu Pardubický Slavín. Mapuje hroby slavných osobností na novém i starém pardubickém hřbitově. Pro lepší orientaci vytvořili informační tabule s QR kody, pomocí kterých zájemci místa hrobů snadno najdou a dozvědí se důležitá data i podrobnosti o životě těchto významných osob.

Jan Řeháček předvádí, jak fungují QR kódy na informačních tabulích

Projekt Pardubický Slavín pokračuje. Informační tabule budou v nejbližší době umístěny i na hřbitově v Pardubičkách a v urnovém háji u krematoria.

O některé hroby slavných pardubických osobností se nikdo nestará, některé byly dokonce zrušeny. Tak jako například hrob slavného pardubického fotografa Josefa Pírky, který existoval ještě v devadesátých letech. Dnes už ho na pardubickém hřbitově nenajdete. Pro takové případy byl vytvořen Institut čestných hrobů. Město přijímá a posuzuje návrhy spolků a institucí, a pokud jsou splněny dané podmínky, platí nájem hrobového místa z městského rozpočtu.

autor: KSA
Spustit audio