Výměna starých za nové. Litomyšl vysadí letos přes 40 tisíc stromů

3. leden 2019 12:10

V Litomyšli nechají letos v lesích vysadit přes 40 tisíc nových stromů. Nahradí ty, které museli lesníci kvůli špatnému zdravotnímu stavu vykácet. Stromy byly poškozené houbami, extrémním suchem a hlavně kůrovcem.

Největší výměna starých stromů za nové bude v lokalitě na Černé hoře a v Nedošínském háji. Do těchto míst chodí Litomyšlané na procházky i sportovat.

„Dochází životnost stromů, které byly vysazovány před sto lety a více. Máme hodně smrkových lesů a díky suchu které panuje a dobře známé kalamitě kůrovců je prostě potřeba ty lesy omladit a obměnit,“ řekl starosta Daniel Brýdl (Sdružení Generace 89).

Sucho nepomáhá

Jak dlouho kácení poškozených stromů potrvá, vedení města ani lesníci zatím neví. „Les je živý organismus a neumíme říct, jak to bude vypadat do budoucna. Potřebovali bychom nesuchý rok, a aby se zastavila kůrovcová kalamita,“ říká Brýdl.

Radnice nařídila masivní kácení a výsadbu nových stromů právě v lokalitě na Černé hoře i proto, že hrozilo nebezpečí samovolného pádu poškozených dřevin. Lesníci teď začnou holiny osazovat novými stromy, vysvětlil místostarosta za KDU ČSL Radomil Kašpar. „Chceme na Černé hoře vybudovat zpevněné cesty tak, aby to bylo více vřelé vůči rekreantům a našim spoluobčanům, kteří to využívají pro rekreaci.“

V lesích kolem Litomyšle budou lesníci letos vysazovat hlavně listnaté stromy. Plánují vysadit přes 40 tisíc stromů, méně smrku oproti minulosti, v plánu je hodně listnáčů, asi 21 tisíc dubů, 9 tisíc buků, ale i 4 tisíce borovic a jedle a smrky. Listnaté stromy by měly lépe než ty jehličnaté odolávat extrémnímu suchu i kůrovci.

Spustit audio

Související