Vynikající oběd za pár korun: grenadýrmarš podle Nadi Konvalinkové

Stačí pár surovin, abyste byli šťastní a dokonale zužitkovali zbytky. Zbyly vám těstoviny a brambory? Smíchejte je a okořeňte. Celému pokrmu dá rakousko-uherskou tečku chuť osmažené cibulky. Je to jako byste jedli lehké bramborové knedlíky se zlatavou cibulkou.

Ingredience
  • 300 g vaječných fleků
  • 1 kg brambor
  • 5 lžic sádla
  • 2 lžíce červené sladké papriky (nejlépe maďarské)
  • 3 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
  •  
  • Na cibulku:
  • 3 velké cibule
  • 2 lžíce sádla

Postup

Oloupeme brambory a nakrájíme na kostičky 1 x 1 cm.

Na pánvi rozpálíme sádlo a vhodíme na něj mletou sladkou papriku. Pánev odstavíme a papriku restujeme tak půl minuty, vrátíme na sporák a hned přisypeme brambory se 3–4 lžícemi vody, aby se nám nepřipalovaly a paprika nezhořkla.

Přidáme dvě lžičky soli a lžičku pepře, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka. Občas směs promícháme, případně podlijeme vodou.

Cibule nakrájíme na kostičky a na sádle pomalu na mírném plamenu smažíme opatrně asi 20 minut dozlatova.

Fleky vsypeme do vroucí osolené vody a vaříme podle návodu. Slijeme a zamícháme do měkkých brambor a mazlavé paprikovo-sádelnaté omáčky. Ozdobíme smaženou cibulkou, která dodá jídlu šmrnc.

Naďa Konvalinková

Toto jídlo naší porotkyni Pochoutkového roku moc chutná. „Je obyčejné, jednoduché a snadné i na přípravu. Jedla jsem ho často, zaprvé u Čirinky (Ireny Košíkové, kuchařky s maďarskými kořeny – pozn. red.), ale také ho pro mě vařila Květa Fialová. Chutná výborně a v jednoduchosti je síla, jak říkávala už moje babička,“ potvrzuje Naďa Konvalinková.

Naďa vařila ve své vlastní kuchyni. Během přípravy jsme si uvařili pravý anglický čaj a užili si nádherné dopoledne. S Naďou je dobře v každé chvíle a na kterémkoliv místě.

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal
autoři: Patrik Rozehnal , djo