Výsadkáři budou mít u Javorného pomník

10. březen 2020

29. srpna letošního roku si chrudimští výsadkáři připomenou 73. výročí vzniku výsadkových jednotek a při té příležitosti dojde také k odhalení pomníku, který by měl připomínat československé parašutisty a operaci Platinum – Pewter.

Pomník by měl stát na pozemku u obce Javorné, kde k seskoku v únoru 1945 došlo. Na realizaci pomníku vyhlásil Klub výsadkových veteránů gen. Klemeše Chrudim finanční sbírku, na kterou můžou zájemci přispívat do konce května letošního roku.

„V rámci 2. světové války byli ve Skotsku cvičeni chlapi, kteří byli vysazování do republiky v průběhu celé války. Asi největší akcí byla skupina Anthropoid. Mimo jiných tam ale byly cvičené také skupiny Platinum a Pewter, které měly být vysazeny na podzim 1944. Nicméně dva výsadky byly neúspěšné a teprve v noci z 16. na 17. února při spojení těchto dvou skupin, byli vysazení do prostoru Javorné na Nasavrcku, kde chvíli pomáhali odboji,“ popisuje poslání skupiny předseda Klubu výsadkových veteránů Zdeněk Kolář.

Úkol výsadku

„Jejich hlavním úkolem bylo navádět letadla a řídit zásobování odboje. Pak se přesunuli do oblasti Velkého Meziříčí a Velké Bíteše. A skupina se poté ve složení Nechanský a Klemeš na konci dubna přesunula do Prahy a byla nápomocna Pražskému povstání,“ dodal Zdeněk Kolář.

Zdeněk Kolář

Jedním z členů para výsadku byl radista Jaroslav Klemeš, později generál a až do své smrti v roce 2017 poslední žijící parašutista vysazený za války na území Protektorátu. I z jeho vyprávění víme, že výsadek neproběhl úplně bez problémů: „Při seskoku se jim utrhly nožní vaky a poškodily se radiostanice.“ Paradoxem byla také událost na druhé záchytné adrese u Korábků v Hradišti u Nasavrk. Pan Korábek byl na útěku před gestapem a doma zůstala akorát manželka, která neznala heslo. Nicméně pochopila, že jde o lidi, kteří potřebují pomoc.

Podoba pomníku

A jak bude chystaný pomník vypadat? „Bude to velký kámen, na kterém bude pamětní deska. Součástí budou dvě informační tabule o skupině Platinum - Pewter a její činnosti. A součástí budou také dvě lavičky válečných veteránů,“ popsal podobu pomníku Zdeněk Kolář.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.