Vysaďte si na sídlišti vlastní strom, vyzývá pardubická Dubina

22. květen 2018 10:10

Lidé z Dubiny můžou své okolí zkrášlit vlastní zelení.  Vzít mladý stromek a vykopat pro něj jámu na libovolném místě ale nejde. Ve městech bývají pod zemí různé sítě, ne každá dřevina se hodí. Radnice na pardubickém sídlišti Dubina ale zájemcům poradí.

„Je to moc dobré, my jsme se třeba minulý týden v sobotu zúčastnili toho, že Klub přátel Pardubicka sázel na Vinici strom. Já jsem vyloženě pro, všude se kácí, tak ať se taky sází,“ říká obyvatelka Naďa Štelovská.

Zároveň dodává, že je potřeba uvážit, kam stromy a zeleň vysadit. „Musí to být trochu organizované, jednak aby se tam hodil, protože některé stromy se do našeho pásma nehodí a aby to mělo i nějakou úpravu.“

„Mám rád stromy a naše pracovnice vždycky honím, co by se kde dalo vysázet. Problém je v tom, že sídliště je protkané inženýrskými sítěmi a ochranné pásmo je vždycky tak dva metry a skoro nikam nic nejde vysázet. Přesto ta místa hledáme,“ vysvětluje starosta Vítězslav Štěpánek (ODS).

Není to jen tak

Pokud by lidé sami chtěli nějaký strom zasadit, město iniciativu vítá a podporuje. Stačí přijít s vybranou lokalitou a úředníci zájemci zjistí, jestli místem nevedou sítě.  Když tam nebudou, domluví se jaký druh, vyplní žádost a ta se zašle na magistrát. Pozemek je totiž města a strom tak bude patřit právě městu. Následně si může zájemce strom zasadit.

Sídliště Dubina v Pardubicích při pohledu z Kunětické hory

Zalévání stromu si vezme na starost město. Pokud si vysadíte předzahrádku u bytového domu s bylinkami a květinami, o pravidelnou zálivku se podle Vítězslava Štěpánka musíte postarat sami. „To bychom asi nestihli, byli bychom rádi, kdyby tam byla nějaká spolupráce. Určíte si v domě, kdo se o to bude starat a třeba až vypleje zahrádku, tak my to odvezeme.“

První vlaštovka: jabloň k narozeninám

Na Dubinu by se podle vyjádření starosty vešlo ještě asi 50 stromů. „Zájem byl zatím od dvou lidí, chtěli to u svého domu k narození dítěte. Ale když jsme řekli, že tam to nejde, tak zájem už nebyl. Pak jeden občan vysadil jabloň k šedesátinám kolegyně a ta tu roste.“

Lidé, kteří by měli zájem vysadit si vlastní strom, najdou všechny podrobné informace na webových stránkách malé radnice.

Spustit audio