Vysoké Mýto musí ve sporu o dialýzu zaplatit půlmilionové odškodné

3. červen 2020 07:40

Vysoké Mýto musí společnosti B. Braun zaplatit víc než půl milionu korun jako odškodné ve sporu o provoz dialýzy. Rozhodl o tom odvolací krajský soud v Pardubicích, který tím potvrdil rozhodnutí orlickoústeckého okresního soudu.

Historie sporu sahá do roku 2013, kdy vedení města hledalo provozovatele dialýzy do vysokomýtské nemocnice. Přihlásila se právě firma B. Braun a radnice s ní asi rok vyjednávala. Pak ale přišly komunální volby, vedení města se změnilo a zájem navíc projevila další firma. Radnice tedy oba návrhy posoudila a vybrala ten pro ni výhodnější.

Dialýzu tak provozuje firma Fresenius a společnost B. Braun po roce vyjednávání nic nemá. Proto na město podala dvě žaloby a jedna z nich se právě týkala ušlého zisku.

Čtěte také

Společnost prapůvodně požadovala 20 milionů, později slevila na 10. Soud jí ale přiznal jen náklady na studii, práci právníků a teoretický ušlý zisk za dobu jednoho roku, po kterou trvalo vyjednávání s radnicí. Firma navíc musí radnici zaplatit přibližně jeden a čtvrt milionu korun za náklady řízení.

Starosta Vysokého Mýta František Jiraský (Nestraníci) nechtěl rozhodnutí soudu příliš komentovat, protože ještě nemá písemné vyhotovení rozsudku. Nicméně nevyloučil dovolání Nejvyššímu soudu. S rozhodnutím totiž nesouhlasí, město se podle něj chovalo podle zákona o obcích jako řádný hospodář a vybralo výhodnější nabídku. Firma B. Braun na dotaz Českého rozhlasu Pardubice odpověděla, že rozhodnutí soudu bere na vědomí a dovolávat se nebude.

Současně soudy řešily ještě jedu žalobu firmy proti vysokomýtské radnici. Firma B. Braun se domáhala zneplatnění smluv mezi městem a současným provozovatelem dialýzy společností Fresenius medical care. Odvolací soud v Pardubicích ale žalobu loni na podzim pravomocně zamítl, jako neodůvodněnou.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související