Místo dialyzačního střediska čeká Vysoké Mýto soudní spor o 20 milionů

17. květen 2017

Soukromá firma žaluje Vysoké Mýto o víc než dvacet milionů korun. Společnost se v roce 2014 jako jediná ucházela o pronájem prostorů dialyzačního střediska. Zhruba rok o tom také jednala s tehdejším vedením radnice. Město pak ale rozhovory zastavilo a vypsalo nové výběrové řízení, které vyhrála jiná společnost. Neúspěšná firma se proto rozhodla Mýto zažalovat.

„Žalobce se v této věci po žalovaném městě domáhá částky přesahující 20 milionů korun, a to jako náhrady škody z titulu tzv. předsmluvní odpovědnosti,“ vysvětluje mluvčí Okresního soudu v Ústí nad Orlicí Miroslav Trávníček. Firma Vysoké Mýto viní, že radnice jednání zastavila těsně před uzavřením smluv.

Změna za 5 minut 12

„Takové jednání, kdy jedna strana to jednání ukončí tzv. za 5 minut 12, považuje žalobce za nepoctivé a cítí se být takovým jednáním poškozen,“ dodal Trávníček.

Radnice tehdy po ukončení jednání se společností B. Braun vypsala nové výběrové řízení, do kterého se už přihlásily i další firmy, jedna z nich nakonec v tendru zvítězila.

„Žalované město naopak říká, že se po celou dobu chovalo jako řádný hospodář, pokud se objevil jiný zájemce, bylo jeho povinností vypsat nové výběrové řízení, že žalobce nikdy nemohl nabýt dojmu, že nájemní smlouva bude skutečně uzavřena, neboť město nepřijalo žádné usnesení, kterým by se skutečně zavázalo tu nájemní smlouvu uzavřít,“ upřesnil Miroslav Trávníček.

Nezávislý starosta Vysokého Mýta František Jiraský žádost o rozhovor odmítl s tím, že se k celé záležitosti nebude vyjadřovat. Stejně tak jsme se několikrát neúspěšně pokoušeli kontaktovat i mluvčí společnosti B. Braun Lucii Kocourkovou.

Čtěte také

Podle původních plánů měla dialýza ve Vysokém Mýtě v těchto měsících zahájit provoz. Místo toho, ale obě strany nejspíš čeká soudní spor.

„Momentálně to je ve fázi, že jednání je odročeno na konec léta za účelem dalšího dokazování,“ dodal Trávníček.

Společnost B. Braun, která provozuje dialýzu například i v nedalekém Ústí nad Orlicí, navíc soudně napadla i platnost smluv mezi Mýtem a společnosti Fresenius, která nakonec v nově vypsaném tendru na mýtskou dialýzu vyhrála. Jestli a kdy toto zařízení budou mít obyvatelé Mýta a okolí k dispozici, tak není vůbec jasné.

autor: zen
Spustit audio