Výstava betlemářství Podorlicka

10. prosinec 2016

S blížícími se Vánocemi jsou na mnoha místech vystaveny betlémy. Ty stávaly od nepaměti v kostelích a lidé zdaleka se na ně chodili dívat. Ovšem reformátor Josef II. je vykázal na konci 18. století z kostelů. Tak vlastně vznikla lidová tvořivost betlemářství, stará přes 200 let. Lidé si prostě krásu betlémů nechtěli nechat ujít a tak si je začali tvořit doma.

A možná neuvěříte, že takovému obuvníkovi Kellnerovi z Podorlicka posloužil betlém dokonce k lepšímu výdělku.

V první místnosti stojí opravdu velký betlém. Ředitelka Jarmila Süsserová prozradila, že je 4 metry dlouhý. A takto, jak jej mohou návštěvníci vidět, byl sestavený před sedmdesáti lety. Zmínila se o něm v muzeu rodina obuvníka Kellnera, který opustil Ústí nad Orlicí ve dvacátých letech a podle vyprávění byl betlém takto sestavený naposledy v roce 1938.. Takže rodina ho uvidí kompletní teprve tady na výstavě.

Čtyřmetrový betlém v orlickoústeckém muzeu

Je malovaný převážně jejich dědečkem a pradědečkem. Část figur je od jiných malířů jako například od Štantejnského. Ale větší část je malovaná právě obuvníkem Kellnerem. A proto je nedaleko betlému nainstalovaná obuvnická dílna, kde za verpánkem sedí švec, kolem něho jsou rozesety staré boty. A tak se dá podle naší terminologie říci, že to byl pro ševce dobrý marketingový tah. Lidé byli zvědaví na betlém, vzali staré boty a šli za ševcem.

Dílna obuvníka Kellnera, ve které vznikaly betlémy

Vedle se točí mechanický betlém, který je ale ještě nedodělaný. K němu má ještě přijít další část a výhledově tady bude stát ve stálé expozici po celý rok. Najdeme tady mechanicky ovládané figurky, například zvoníka, rolníka pumpujícího vodu ovcím, které shýbají hlavu a pijí a další.

V další místnosti se ocitneme v obývacím pokoji rodiny z 20. let minulého století. Kam přišli na návštěvu manželé a pochopitelně se přišli podívat hlavně na betlém. Ten býval nejčastěji položen nad postelí, protože by se jinam nevešel. Tento už také nestál řadu let kompletní a je zajímavě kombinovaný s kralickou řezbou, s úžasnými barevnými figurami Františka Štancla. Ovšem do toho všeho zasáhl i majitel, který si přidal nejednu figurku a přesto celek vypadá půvabně.

Betlém nad postelí

V této místnosti si dospělí i děti mohou zkusit dotvořit svůj betlém z vystříhaných figurek, poznat, jak se malují velké figury například darovníka, a také si mohou zasoutěžit.

autor: BAL
Spustit audio