Vytáhněte pánev! Dnes si společně usmažíme do zlatova křupavé houbové omelety

Omeleta je pokrm, který se vyrábí z rozšlehaných vajec, do kterých lze přidat různé přísady. Směs se rovnoměrně rozlévá na rozpálenou pánev a v průběhu smažení už se nemíchá. Smaží se až do doby, kdy je ztuhlá a dostane zlatou barvu.

Omelety se dají připravovat na nepřeberné množství způsobů. Variantu s podušenými houbami si jistě také zamilujete.

Suroviny:
200 g čerstvých hub, 50 g slaniny, 50 g Nivy, 100 g polohrubé mouky, 2 vejce, 1,5 dl mléka, lžíce zelené cibulové natě, lžíce nasekané petrželky, pepř, sůl

Postup:
Z mouky, vajec, mléka, soli, vymícháme klasické omeletové těstíčko, to necháme odstát.
Na oleji necháme zesklovatět nakrájenou slaninu, přidáme plátky hub, osolíme, opepříme, podusíme do měkka, směs necháme vychladnout.
Do omeletového těstíčka vmícháme vychladlé podušené houby, nasekanou nať cibule a petrželku.
Pánev potřeme olejem, zahřejeme, vlijeme těstíčko, usmažíme omelety z obou stran.
Hotové omelety na talíři posypeme nastrouhaným sýrem, po obvodu obložíme zeleninovým salátem, podáváme teplé.

Omeleta by měla být hedvábně jemná, kyprá a lehce vláčná. K tomu, aby taková byla, je vždy potřeba vejce dobře ušlehat a zároveň je péci při nepříliš vysoké teplotě.

Omeleta by měla být hedvábně jemná, kyprá a lehce vláčná (ilustrační foto)
autor: Zdeňka Kabourková

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

    Václav Žmolík, moderátor

    ze_světa_lesních_samot.jpg

    Zmizelá osada

    Koupit

    Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.