Brambory zapečené s kroupami a houbami. Zdravá pochoutka, která nadchne vaše chuťové pohárky
Zapečené brambory s kroupami a houbami jsou opravdovou lahůdkou. Navíc jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník.
Jídla z brambor jsou populární zvláště u dětí. A také na chatách a chalupách, protože jsou rychlá a levná.
Suroviny:
500 g brambor, 200 g krup, 150 g škvarků, 20 g sušených hub, vývar, cibule,
majoránka, česnek, sádlo, voda, pepř,sůl
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Kroupy 2-3krát propereme a uvaříme do měkka, uvařené kroupy propláchneme a necháme okapat. Předem namočené houby podusíme na sádle společně s nakrájenou cibulí. Brambory nakrájíme na kostičky, promícháme s kroupami a dušenými houbami, směs ochutíme majoránkou, česnekem, osolíme opepříme, promícháme. Pekáček vymažeme sádlem, naplníme směsí, posypeme škvarky, zalijeme vývarem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C, až se na povrchu začne tvořit kůrčička.
Kroupy jsou známé především jako forma zahuštění do polévky, ovšem málokdo ví, že se z nich dají vytvořit výborná a také levná a velmi chutná jídla.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.