Vzácné orchideje, motýli, orlové a další důvody proč chránit přírodu v kraji

15. září 2018

Půvabná je krajina v Pardubickém kraji a je v ní řada míst, které si zaslouží naši péči. Jsou to nejen vyhlášené přírodní památky a lokality, ale řada dalších mnohdy nenápadných přírodních krás, které třeba nemají nikde jinde obdoby.

Lesy u obce Břehy na Přeloučsku jsou oblíbeným cílem výletů. Zvláště oblíbená je turistická trasa k rybníku Černý Nadýmač. Běžný výletník tam bude především obdivovat vodní díla Pernštejnů, kanály, akvadukty. Kromě nich je tam ale spousta přírodních zajímavostí, třeba jen ten les samotný.

Černý Nadýmač je napájen Výrovským kanálem

V pololistnatých lesích na Přeloučsku jsou totiž zastoupeny všechny věkové generace stromů, což dnes vůbec není běžné. A najde se tam také řada dutin ve stromech. Takové obvykle lesníci totiž velmi brzy skácí jako poškozené. Je to velká škoda, protože jsou úkrytem pro řadu živočichů. A tak není divu, že pak jejich původní obyvatelé, třeba netopýři nebo rorýsi, hledají jinde místa, kde by přežili. Stěhují se pak často do dutin lidmi vytvořených, například v panelových domech.

Růžový Černý Nadýmač

Dvanáct hektarů velký rybník Černý Nadýmač patří k vůbec těm nejkrásnějším v našem kraji. Už pro svou samotnou polohu uprostřed lesů. Navíc jde o přírodní památku s množstvím fauny a flóry a evropsky významnou lokalitu kvůli velmi vzácné trávě puchýřce útlé. Ta obsazuje obnažená rybniční dna. A protože se Černý Nadýmač jednou za tři roky tzv. letní, tedy na jaře vypustí a v létě napustí, tráva má šanci za tu dobu vyrůst a plodit.

Pokud ale k rybníku vyrazíte ke konci léta, místo černý byste ho nazvali růžový. Je totiž posetý růžovými květy rdesna obojživelného, tedy rostliny rostoucí a kvetoucí také na vodě. Návštěvníky zaujme množství ptactva – ledňáčci, volavky, labutě, kachny, mezi nimi i velmi vzácné. Třeba polák malý, pro kterého je rybník jedním z málo míst, kde se v posledních letech v ČR rozmnožil.  A není výjimkou ani zahlédnout nad rybníkem letícího orla mořského, který v tamních lesích hnízdí.

Pardubické duny a Svitavské stráně

Každý kopeček na Pardubicku je podezřelý, říkají biologové. A myslí tím písečné duny. Jsou to naváté písky už z doby ledové, které tvoří jedny z mála vyvýšenin v jinak ploché krajině v okolí Pardubic. Jedna taková duna je například vedle cyklostezky mezi Lázněmi Bohdaneč a Živanicemi.

Kulík říční na dně Černého Nadýmače

A je velmi zajímavá i přírodovědně, především kvůli dnes neobvykle obnažené vegetaci, kde žijí už málo se vyskytující druhy hmyzu či dalších živočichů. Jsou to oblíbená místa skřivana lesního, ještěrek, vzácných druhů brouků nebo pavouků.

Čtěte takéRybník Černý Nadýmač na Přeloučsku se musí každý třetí rok vypouštět

A stále více ohrožené druhy rostlin a živočichů jsou také třeba na Svitavsku u obce Radiměř na Českomoravském pomezí. Krajina, která zůstala turistikou stále ještě příliš nedotčená, připomíná Valašsko nebo Bílé Karpaty. Tamní nezalesněné stráně jsou pak báječným útočištěm vzácných druhů rostlin, třeba dokonce sedmi druhů orchidejí, nebo až kriticky ohrožených motýlů, především modráska černoskvrnného.

autor: RUS
Spustit audio