Vzestupy a pády kožešnického řemesla. Dřív šil kožešník luxusní kožichy z norků, dnes vesty z králičiny
Petr Hudec je kožešník. Prošel si slavnou kožešnickou érou v hlineckém závodě KARA jako hlavní technolog. Po revoluci si otevřel vlastní firmu. Teď už je sice v důchodu, ale kožešnického řemesla se nevzdává a vrací se ke kořenům, tedy k práci tzv. bílých ševců. Zajímá vás, jak vznikl tento pojem?
„Kožešnictví vzniklo od ševcovské práce. Ševci šili boty z kůže, a když někdo začal šít z kožešiny, tak to byl bílý švec, potom se začalo teprve říkat kožešník,“ vysvětluje Petr Hudec.
Kožešnictví zavedl do Hlinska v roce 1903 Josef Tlustý z Vídně, kde se vyučil. Založil ve městě firmu a od té doby se traduje kožešnické řemeslo v Hlinsku. Příští rok oslaví 120 let od svého vzniku!
Petr Hudec se nejprve v Hlinsku vyučil kožešníkem, potom nastoupil do závodu KARA Hlinsko, kde se zpracovávala kožešina hlavně na export. Při práci si dodělal průmyslovku a dokonce i vysokou školu v Liberci zaměřenou na textil. Stal se hlavním technologem a rukama mu prošla v 80. letech minulého století snad každá kožešina.
Kožich z krtčích kožíšků
„V KAŘE jsme zpracovávali norky, vačice, fretky, tchoře, kuny, ondatry, veverky. V Hlinsku bylo asi 800 lidí, kteří vyráběli kožichy. Kromě KARY ještě existovalo kožešnické družstvo Vzor. Poptávka byla velká, my jsme se zaměřovali hlavně na export,“ říká Ing. Petr Hudec.
Přišly i velmi kuriózní nabídky práce. Například na kožichy z krtků. Zájemce se ptal, jak by vypadalo zpracování krtků, mohl jich dodat milion. Nakonec z toho ale sešlo.
Další zajímavá poptávka se týkala výroby kožichů z tuleňů, kteří se lovili v Grónsku. Tam se i vyčinily a dopravily do dánské Kodaně na aukci, kde se prodávaly.
„A tento obchod klapl. Domluvili jsme se se zákazníkem, že pro něho budeme šít kožichy. Je to trochu hrubší kožešina, ale záleží na vyčinění a dalším zpracování. Ujalo se to hlavně v Dánsku. Kožich totiž jako první oblékla dánská královna.
Nejdražší kožichy ze sobola, norka a činčily
Nejdražší kožichy se vyráběly z norka, který se pro tyto účely choval ve Skandinávii na farmách nebo v Americe. Americký norek je výjimečný tím, že má na dolním rtu bílou skvrnu. Ještě dražší byla kožešina ze sobola, který pochází ze sibiřské tajgy. Ten má ještě jemnější srst než norek. A ještě o stupeň výše ceněný byl kožich z pravých činčil z Bolívie. Takový kožich stál ještě před 25 lety 300 tisíc. Padlo na něj 200 – 250 činčil.
Zájem o kožichy dnes už není. Existují moderní materiály, které dokážou zajistit tepelný komfort. Petr Hudec šije hlavně vesty a bačkory z ovčiny a králičiny.
„Co je bez rukávu, o to určitá skupina lidí má zájem. A v nabídce je různá galanterie. Například vyrábím vložky do bot, které v zimě zahřejí. Zájem je také o kožešiny na sedadla do auta, ty v létě chrání proti teplu, v zimě proti chladu. Šiju také bačkory z ovčí kůže. Takže jsem se vlastně vrátil úplně na začátek k těm bílým ševcům,“ směje se Petr Hudec, který i v důchodu kožešnickým řemeslem žije.
Související
-
Nutrie už nejsou v módě, kožešiny nefrčí
Chovatelů nutrií ubývá, zato v přírodě zubatých hlodavců přibývá. Podle chovatele nutrií Josefa Blažka je to tím, že v posledních dvaceti letech není zájem o kožešinu.
-
Norci, lišky a ondatry už netáhnou. Jejich chov u nás skomírá
České kožešinové farmy pomalu dožívají. Z kožešinových zvířat jsou žádané snad už jen nutrie. Ale ne kvůli kůži, nýbrž vynikajícímu masu. Chov lišek, pesců, norků a...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka