XV. Adámkovy folklorní slavnosti

17. leden 2014

Pojďte s rozhlasovým Posvícením do Betléma

Vždy poslední srpnový víkend se v Hlinsku koná mezinárodní festival Adámkovy folklorní slavnosti. Byl pojmenován po hlineckém rodákovi Karlu Václavu Adámkovi, národopisném badateli a sběrateli, který se celý život snažil o zachování lidových tradic na Hlinecku. Nesoutěžní festival má stejný cíl: udržovat prostřednictvím lidových písní a tanců odkaz předků na Vysočině.
Festival se pořádá v překrásném prostředí památková rezervace Betlém, jejíž roubené stavby tvoří přirozenou kulisu slavností. Pořadatelé zvou k účinkování dětské a dospělé soubory z Čech, Moravy i zahraničí. Na letošním ročníku vystoupí dětské soubory Kuřátka z Chrudimi, Kyjovánek z Kyjova, Dúbravěnka z Dubňan a domácí soubor Vysočánek. Z dospělých souborů to pak budou Hořeňák z Lázní Bělohradu, Formani ze Slatiňan, Hatě z Tovačova, domácí Vysočan, řecký soubor Antigoni z Krnova, bulharský Veselie ze Sofie a mexický soubor Hueyitlatoami.
V pátek v podvečer zahajuje festival vystoupení zahraničních souborů (od 18,00 hod.), sobotní program (od 14,30 hod), ve kterém budou mít hlavní slovo dětské soubory, je Memoriálem Věry Svobodové, chrastecké rodačky, dlouholeté choreografky Státního souboru písní a tanců a spolupracovnice dětského souboru Vysočánek z Hlinska. V neděli pak festival vyvrcholí galaprogramem dospělých souborů (od 14,00 hod.). V sobotu a neděli je v areálu slavností i jarmark, kterého se zpravidla zúčastňuje 20 - 25 lidových výrobců z celé republiky.
Zveme vás na Adámkovy slavnosti potěšit se tanečním, pěveckým a muzikantským uměním dětských i dospělých souborů, ocenit zručnost lidových výrobců a krásu staveb našich předků.

autor: FIN
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.