Z čeho se vyrábí oranžové víno? A co znamená krášlení na kalech? Zasvěcuje vinař z Choltic
Vinaři z Čech i Moravy objevují novou odrůdu Souvignier Gris. Tato odrůda má tmavší slupku, ale vyrábí se z ní bílé víno. Pochází z Německa a vznikla křížením odrůd Cabernet Sauvignon a Bronner. Odrůdě Souvignier Gris přišel na chuť i malovinař z Choltic Miroslav Horák.
„Ano, je to tak, doporučuji tuto odrůdu i v našich českých podmínkách, je to absolutní rezistent, nenáročný na zelené práce, má silnou slupku, kterou hned tak něco nenapadne,“ vysvětluje vinař a doplňuje, že díky této odrůdě jeho víno ožilo. Ale pozor na špačky! Toto víno se sklízí až v polovině října, tak aby tito nenasytní ptáci nesklidili dříve, než vy.
Oranžové víno získané macerací
Miroslav Horák pěstuje v Cholticích na Pardubicku především Veltlínské červené rané a nově Souvignier Gris. Tato vína maceruje na slupkách.
„Říká se tomu krášlení na kalech. A protože obě odrůdy mají tmavší slupku, získám nejdřív mošt a pak i víno, která má naoranžovělou barvu. Víno krášlíme na kalech až do Nového roku a stáčí se po Novém roce, to už taniny a třísloviny krásně v chuti vyniknou,“ přibližuje malovinař Miroslav Horák.
Jak pěstovat víno v podhůří Železných hor? Slunce je pro vinnou révu zásadní. Proto sázejte sazenice na prosluněná místa, která jsou chráněná před mrazem. „Nejhorší jsou květnové mrazy. Když začíná víno pučet a teplota jde jen kousek pod nulu, pak stačí hodina, a je po sklizni,“ varuje Horák.
Jaká je letošní úroda vína? Může se do vína přidávat kyselina? Poslechněte si více v záznamu pořadu.
Související
-
Jste znalci? 10 otázek odhalí, co víte o víně
Pít víno je prý zdravé, alespoň to tvrdí stále více odborníků, a to včetně lékařských kapacit. Je ale potřeba si vybrat víno kvalitní. A pít ho v přiměřené míře. Ví...
-
Kdo vypil víno ze slatiňanského zámku? Pátrání po zmizelém majetku připomíná detektivku
A v roce 1945 byl zámek zkonfiskován. Tuhle větu jste nejspíš slyšeli při návštěvě státních památek. Co se dělo potom, mapuje výstava Šlechtická sídla...
-
Pokojová teplota, doslazování a další mýty o víně
O víně koluje mezi lidmi stále spousta nesmyslů. Ať už se týkají jeho kvality, barvy nebo způsobu servírování. Vybrali jsme pro vás hned několik z nich, které uved...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.