Z čeho se vyrábí oranžové víno? A co znamená krášlení na kalech? Zasvěcuje vinař z Choltic

20. listopad 2023

Vinaři z Čech i Moravy objevují novou odrůdu Souvignier Gris. Tato odrůda má tmavší slupku, ale vyrábí se z ní bílé víno. Pochází z Německa a vznikla křížením odrůd Cabernet Sauvignon a Bronner. Odrůdě Souvignier Gris přišel na chuť i malovinař z Choltic Miroslav Horák.

„Ano, je to tak, doporučuji tuto odrůdu i v našich českých podmínkách, je to absolutní rezistent, nenáročný na zelené práce, má silnou slupku, kterou hned tak něco nenapadne,“ vysvětluje vinař a doplňuje, že díky této odrůdě jeho víno ožilo. Ale pozor na špačky! Toto víno se sklízí až v polovině října, tak aby tito nenasytní ptáci nesklidili dříve, než vy.

Oranžové víno získané macerací

Miroslav Horák pěstuje v Cholticích na Pardubicku především Veltlínské červené rané a nově Souvignier Gris. Tato vína maceruje na slupkách.

Malovinař z Choltic Miroslav Horák

„Říká se tomu krášlení na kalech. A protože obě odrůdy mají tmavší slupku, získám nejdřív mošt a pak i víno, která má naoranžovělou barvu. Víno krášlíme na kalech až do Nového roku a stáčí se po Novém roce, to už taniny a třísloviny krásně v chuti vyniknou,“ přibližuje malovinař Miroslav Horák. 

Jak pěstovat víno v podhůří Železných hor? Slunce je pro vinnou révu zásadní. Proto sázejte sazenice na prosluněná místa, která jsou chráněná před mrazem. „Nejhorší jsou květnové mrazy. Když začíná víno pučet a teplota jde jen kousek pod nulu, pak stačí hodina, a je po sklizni,“ varuje Horák. 

Jaká je letošní úroda vína? Může se do vína přidávat kyselina? Poslechněte si více v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související