Z centra Svitav by lidé mohli chodit do přírody po „zelených cestách“

3. duben 2018 10:30

Svitavy připravují plán propojení města z centra až do jeho okrajových částí. Tam a ještě dál do krajiny by se lidé v budoucnu měli dostat tzv. zelenými cestami. Povedou z náměstí Míru až například do Vodárenského lesa nebo k rybníku Rosnička.

Koncepce navrhuje místa, kde by se v budoucnu neměly například stavět budovy, vysvětluje starosta za Sdružení pro město David Šimek: „Tato území by měla být průběžně opravována a zlepšována v oblasti zeleně. Projekt řeší budování zelených cest ze Svitav do okolní přírody. Chceme Svitavy propojit s územím Brandu, Vodárenského lesa, do Langrova lesa. Je částečně řešen i výstup do prostor ke Koclířovu, k Větrolamům.“

Cesta z města

Všechny tři cesty vychází z centra města, tedy náměstí Míru. „V tomto středu vzniká i hradební cesta okolo středu města a z ní potom jednotlivé cesty do zelených porostů v okolí města,“ doplňuje David Šimek.

Ovce na pastvě nad Koclířovem

V projektu se architekti snaží navrhnout bezpečné zelené cesty, které propojí město a okolní krajinu, přitom zachovají trvalé ekologické hodnoty, tvrdí architekt Roman Svojanovský: „Vzniká materiál, kde se potkávají tři roviny. Široká krajinná ekologie, propojení krajinné a městské zeleně a třetí rovina je základní urbanismus, který z toho vyplývá a kde dochází k propojení krajiny s městem a řeší se některé z vybraných ploch téměř do realizačního detailu.

Cesta k pramenům Svitavy vede tajemnými lesy

Malebná krajina v okolí Svitav

Pramení někde na sever či severozápad od města, kterému dala jméno. Najít ale s jistotou místo, odkud vyvěrá, se zatím nikomu nepodařilo. Možná i proto, že pramenná oblast Svitavy leží uprostřed hlubokých a neprobádaných lesů, plných močálů.

Ke koncepci se můžou vyjádřit i obyvatelé města. „Vzešly i některé návrhy, jak tu studii upravit a momentálně dochází ke kompletaci a všechny tyto podněty byly do této studie zařazeny,“ upozorňuje starosta Šimek.

Zelené cesty jsou jakýsi vizionářský projekt, který se má postupem let z centra města rozbíhat právě do periferií. To bude ale otázkou řady let.

Koncepce zelených cest by měla být hotová do poloviny letošního roku. Na dlouhodobý návrh rozvoje zeleně, který bude stát přes dva miliony korun, dostalo město dotaci.

Spustit audio