Z kuchyně našich babiček aneb Luštěniny prodlužují život! Recept na skvělý čočkový salát s hlívou

4. únor 2023

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:44 Rozhovor s herečkou Pavlou Tomicovou
  • 05:30 Suchý únor a psycholog Miloslav Pleskač
  • 08:55 Jsou umělá sladidla dobrou náhradou cukru? Zeptáme se Miloslava Hronka
  • 13:21 Vezmeme vás do solné jeskyně a přiblížíme její výhody
  • 17:03 Proč hrát šachy a v čem spočívá kouzlo tohoto sportu
  • 21:45 Jak správně vařit luštěniny a recept na čočkový salát s hlívou
  • 25:52 Je tu již 27. ročník ankety Šarmantní osobnost roku

Čtěte také

Luštěniny patří v naší kuchyni mezi opomíjené potraviny. Neprávem. Obsahují mimo jiné vysoké procento bílkovin a dalších výživných látek, které našemu tělu dodají potřebnou energii a pocit sytosti. Ideální by bylo konzumovat luštěniny každý den v menších porcích, ale zpočátku postačí i zařazení jednou týdně.

Navíc pravidelná konzumace luštěnin dovoluje tělu dostatečnou adaptaci a díky tomu potlačuje i nepříjemné negativní vlivy, mezi které patří například obávané nadýmání.

Luštěniny patří mezi nejzdravější potraviny

Běžně se můžeme setkat s pěti druhy: hrách, čočka, sója, cizrna a fazole. Jejich kulinářské využití je velmi široké a ne vždy vyžaduje dlouhou přípravu a namáčení. Salát z naklíčené čočky nebo polévka z čočky červené jsou hotové do půl hodinky.

Čtěte také

Z významných látek luštěniny obsahují hlavně draslík, fosfor, železo (nejvíce ho najdeme v čočce), vápník a vlákninu. Zelené luštěniny pak navíc ještě vitamín B1 a kyselinu listovou.

Vláknina v luštěninách je opravdu plnohodnotná. Proto je s oblibou konzumují vegani a vegetariáni, kteří díky luštěninám dokáží téměř kompletně nahradit absenci živočišných složek v potravě.

Jsou dva základní důvody proč luštěniny předem namáčet. Jedním z důvodů je, že se tak zbavují nestravitelných oligosacharidů, které z velké části vyplaví do namáčecí vody, kterou pak vylijeme. Druhým z důvodů, ryze praktickým je, že se namáčením zkrátí doba varu a to hodně podstatně.

Luštěniny prodlužují život

O vegetariánech se často říká, že žijí déle než zbytek populace. Svůj podíl na tom má bílkovinotvorná aminokyselina methionin, která se vyskytuje právě v mase. Živočišné proteiny je proto vždy lepší nahradit rostlinnými, vždyť z luštěnin si můžete snadno udělat sekanou i zeleninový řízek.

Čočkový salát s hlívou

Udělejte si skvělý čočkový salát s hlívou ústřičnou. Určitě nebudete litovat.

Postup:

Čočku uvařte doměkka a sceďte.

Ingredience
  • čočka 300 g
  • hlíva ústřičná 250 g
  • cibule 1 ks velká
  • sušená rajčata 4 hrsti
  • olivový olej 2 PL
  • ocet bílý vinný - podle chuti
  • petrželka 2 hrsti hladkolistá
  • sůl

Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte omytou a na proužky nakrájenou hlívu a asi 10 minut poduste, přidejte překrájená sušená rajčata a společně ještě 5 minut duste.
Pak přidejte čočku a přimíchejte 1-2 lžíce octa. Osolte. Nakonec do salátu dejte nasekanou petrželku, promíchejte a dolaďte podle chuti. Salát je dobrý teplý, výborně ale chutná i zastudena.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.