Z lesů mizí jasany. Likviduje je houbový parazit chalara

24. srpen 2022 09:47

Jasany v Česku ve velkém ničí nemoc, kterou způsobuje mikroskopická houba chalara. Pro lidské oko je neviditelná, ale dokáže snadno zlikvidovat i třicetimetrový strom. Šíří se jako virus a v podstatě proti ní není obrana. Jasany tak postupně z krajiny mizí.

Jeden z jasanů na Zlaté stezce v Chrudimi není na první pohled v pořádku. „Je zcela zřejmé, že ten strom je v 99 % bez listů a začíná vypadat, že je úplně suchý,“ popisuje Kateřina Jánská, která pečuje o chrudimskou zeleň. Jasany odumírají i ve městě, a pokud se jejich stav tak výrazně zhorší, zachránit se už nedají.

Chalara bere české lesy útokem. Problémy zaznamenali i Železných horách. V některých lokalitách je nástup nemoci velmi rychlý. „Záleží na lokalitě, někde to postupuje rychleji. Většinou to pokračuje tím, že strom napadnou další houby, václavky a podobně a během dvou tří let je ten strom ve stavu, že tam je riziko pádu. K rozšíření v Evropě došlo patrně z jihovýchodní Asie,“ říká vedoucí správy CHKO Železné hory Vlastimil Peřina.

Jasan na Zlínsku napadený houbou Chalara fraxinea

A doplňuje, že jde o důsledek současného velkého pohybu lidí napříč kontinenty. Druhy se tak dostávají na místa, kam by se přirozenou cestou nedostaly a v některých případech to nedopadá dobře. U jasanů už se podle Peřiny jedná o plošný problém, stromy v podstatě úplně mizí.

„Rozsah napadení v porostech se různí, nejintenzivnější odumírání stromů pozorujeme v oblasti Běstviny a Nouzova, ale jasany napadené touto nemocí zaznamenáváme na celém území CHKO,“ dodal Peřina. A platí to i celorepublikovém měřítku. Proti patogenu není obrana.

Napadený strom nejde zachránit

Jediná možnost je tak zasažené stromy odstranit, říká mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. „Jediným řešením je pokácení, takže se postupně jasany různého věku vytrácejí z porostů. Nejvíce to registrujeme na jižní Moravě, kde je tato dřevina podstatnou součástí lesů. Každoročně musíme kvůli chalaře vytěžit několik tisíc kubíků napadených stromů.“

Ochránci přírody věří, že jasany nezmizí úplně a že si stromy postupně samy najdou způsob, jak se chalaře ubránit.

Spustit audio

Související