Z lesů mizí smrky i borovice, lidé ale kradou méně než před deseti lety

13. prosinec 2017 08:15

Vánoční stromek se dá pořídit za pár stovek. Může se ale prodražit i na patnáct tisíc korun. Přesně taková pokuta totiž hrozí lidem, kteří se rozhodnou smrček, borovičku nebo třeba jedli ukrást v lese.

Způsobů, jak stromky ochránit, je několik. Jednak každoročně před koncem roku posilují hlídky lesních stráží a pak také stromky různě znehodnocují - jednoduše řečeno, když lesník vidí pěkně rostlý stromek, uřízne mu jednu nebo dvě větvičky. Samotné dřevině to neublíží, ale pro případného zloděje ztrácí stromek z estetického hlediska hodnotu. Další možností je natírání stromků látkou, která se v teple rozkládá a zapáchá.

Lidi nejvíc odradí jejich vlastní nároky

Nejúčinnější prevencí jsou prý ale velké nároky lidí na kvalitu a vzhled stromků - a navíc i jejich relativně snadná dostupnost. Nejžádanější jsou totiž kavkazské jedle, které ale u nás ve volné přírodě nerostou, a i další dřeviny (smrky, borovice) pocházejí ve valné většině z plantáží, kde se jejich kvalita a růst pravidelně sleduje.

Stromek z plantáže vypadá skoro vždycky líp, než stromek z lesa. Navíc se i zmiňované kavkazské jedle dají sehnat za pár stovek a případná patnáctitisícová pokuta tak také funguje i preventivně.

Krádeží podle lesníků ubývá. Za posledních deset let jich ubylo výrazně. Souvisí to i s tím, že krást stromky z lesa se lidem zkrátka nevyplatí. A takové situace, jako se podle mluvčí Lesů ČR stávaly v 90. letech, kdy zloději ukradli najednou třeba 50 nebo 60 stromků, které následně prodali po okolních vesnicích, už se prý nestává vůbec.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio