Z lesů mizí turistické značky. Může za to kůrovec i těžká technika

9. červen 2023 08:38

Značkaři mají na některých místech v Pardubickém kraji problémy s obnovou turistických tras. Lesy jsou poničené kůrovcem a cesty poškozené těžkou technikou. A tak se přeznačuje, odklání a maluje znovu. Ne všude ale existuje jednoduché řešení.

„Kůrovec je fatální problém, protože jsou úseky, kde nám ten les zmizel úplně,“ podle Jana Doucka dostaly stezky zabrat třeba v okolí Nasavrk nebo Seče. Jsou tam místa, kde fakticky není možné trasu vyznačit.

„Cesta, která původně vedla přes les a nebyl problém tam ty značky dát, tak teď je nemáte kam dát. Ještě k tomu se při těžbě řada lesních cest změnila, protože je těžká technika přetvořila k obrazu úplně jinému, než jsme zvyklí. Je to veliký problém,“ dodal Doucek.

Značkař KČT David Mičunek značí novou trasu u Rejvízu v Jeseníkách

Značkaři se snaží na problémy reagovat co nejrychleji. Turisté by se ale stejně měli pro jistotu vybavit i vlastní mapou. „Snažíme se obnovovat trasy, snažíme se to přeznačovat, ale ne vždy to zkrátka jde. Někdy si vystačíme s tím, že najdeme nějaký stromeček nebo skálu, kámen, kde to lze vyznačit, někdy je potřeba pomoct si technicky. To znamená, že je potřeba tam dát značkovací kolík,“ vysvětlil Jan Doucek.

Mapu s sebou

A ideální je si plánovanou trasu předem ověřit na internetu. Změny a přeložené stezky se na mapových portálech objevují velmi rychle, říká Jan Doucek: „Ta interakce je velmi rychlá, takže tam, kde je třeba změnit trasu, to funguje velmi rychle. Jak to ten značkař zaznačí, nahlásí to o úroveň výš, tak se okamžitě mění. Stejně tak tam, kde je potřeba trasu zavřít, je ta reakce velmi rychlá.“

Klub českých turistů se v Česku stará o 43 tisíc kilometrů stezek. Značení zajišťují výhradně dobrovolníci.

Spustit audio

Související