Z původní knihovny nezůstane nic. Skuteč plánuje moderní budovu

5. duben 2018 09:25

Místo oprýskané bytovky palác plný knih. Tak by se dala s trochou nadsázky popsat proměna knihovny, kterou připravují ve Skutči na Chrudimsku. Z původní budovy pod náměstím nezůstane vůbec nic. Na jejím místě by měla stát nová moderní stavba za desítky milionů korun.

Současná knihovna už ztrácí dech. Podle nezávislého starosty Skutče Pavla Bezděka je objekt ve Smetanově ulici zastaralý a nedokáže už splnit nároky na to, jak by měla moderní knihovna vypadat. Skutečská radnice počítá s tím, že budovu nechá strhnout a to samé čeká i sousední dům, který město odkoupilo. Na uvolněné ploše by pak měla stát nová knihovna.

Skuteč připravuje opravu zimního stadionu

Ledová plocha

Skuteč na Chrudimsku v březnu podá na Státní fond životního prostředí žádost o dotaci, aby mohlo zmodernizovat zimní stadion.

Skuteč si zaplatila tři architektonické studie. Ještě tento měsíc by měli zastupitelé města vybrat vítězný návrh. Ať už se ale rozhodnou pro jakoukoli verzi, změna bude obrovská. Knihovna teď vlastně připomíná starou bytovku s dlaždičkovým obložením.

Nové varianty jsou moderní objekty s prosklenými pasážemi, architekti navrhují třeba i parkové úpravy s kašnou a jakési menší knihovnické náměstí s trávníky a květinami. Podle radnice by nová budova měla zajistit výrazně lepší podmínky jak pro čtenáře, tak pro zaměstnance knihovny.

První krok bude podle starosty Skutče Pavla Bezděka právě výběr nejlepšího návrhu. Pak začne práce na přípravě dokumentů pro stavební povolení. První a zatím jen velmi hrubý odhad nákladů na stavbu je asi 40 milionů korun.

Spustit audio