Za plněné bramborové placičky nedostanete bramborovou medaili, v kuchyni jsou ceněné zlatem

Jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. Plněné bramborové placičky vám určitě přijdou k chuti. Jídla z brambor jsou populární zvláště u dětí. A také na chatách a chalupách, protože jsou rychlá a levná.

Mezi základní ingredience české kuchyně patří bezesporu brambory. Dají se z nich dělat nejrůznější pochoutky, jak slané, tak i ty sladké. Obojí jsou chuťově výborná a levná.

Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.

Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor.

Suroviny:
brambory 750 gramů (vařené oloupané), 200 g kuřecího masa, 2 vejce, 150 g hrubé pšeničné mouky, 2 lžíce krupice, 50 g taveného smetanového sýra, 3 stroužky česneku, pepř černý, sůl, olej, 1 balení mraženého špenátu, cibule, strouhanka, mouka
Postup:
Špenát nechte rozmrazit a přes cedník vymačkejte vodu. Maso nakrájejte na tenké nudličky a cibuli nasekejte nadrobno. Na lžíci oleje osmahněte cibulku, přidejte nudličky masa a prudce osmažte. Přidejte špenát, směs osolte, opepřete a chvíli při střední teplotě míchejte. Potom směs odstavte a nechte vychladnout. Do vychladlé směsi přimíchejte 1 vejce, rozetřený stroužek česneku a podle potřeby strouhanku.
Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přimíchejte k nim krupičku, mouku, sýr, rozetřené 2 stroužky česneku a sůl. Vypracujte hladké těsto. Na pomoučeném vále tvořte stejně velké placičky. Mezi dvě placky vložte trochu špenátové hmoty a okraje dobře přimáčkněte.
Placičky zprudka osmažte na rozpáleném oleji.

Do Evropy brambory přicestovaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Po dovezení se však netěšily velké oblibě. Obilniny, luštěniny a zelenina zůstaly hlavním zdrojem potravy. Brambory se využívaly maximálně jako krmivo pro zvířata.

Do kuchyně se dostaly až v průběhu 18. století, kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly poptávku po bramborách.

Za plněné bramborové placičky dostanete zlatou medaili (ilustrační foto)
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka