Zábavní pyrotechnika může ublížit. Pozor na nesprávnou manipulaci a skladování

30. prosinec 2014

Příchod nového roku nám i letos zpestří římské svíce, bengálské ohně a rachejtle. Prostě to k silvestru patří. Ale pozor, zábavní pyrotechniku neberte na lehkou váhu. Nesprávná manipulace s ní bývá nejčastější příčinou většiny úrazů i těžkých zranění.

Redaktor Ondřej Wolf si o tom povídal se soudním znalcem a expertem na výbušniny Karlem Koubíkem z Pardubic. Podle něj by lidé měli být obezřetní už při nákupu a skladování těchto předmětů.

„Vzhledem k tomu, že na těch tržnicích to podléhá vlhkosti, znovu to vysychá, tak dochází k tomu, že občas černý střelný prach, který je součástí té zábavní pyrotechniky, mění své vlastnosti na základě změny vlhkosti. Já bych doporučoval nakupovat zábavní pyrotechniku především u renomovaných prodejců, kteří splňují ty požadavky, které na skladování a na prodej jsou,“ říká Koubík.

Manipulace se zábavní pyrotechnikou

Jak manipulovat se zábavní pyrotechnikou, abych neohrozil sebe a ani ostatní?

„Když si to domů přinesu, tak je nutné si prostudovat a pročíst návod na použití. Zábavní pyrotechnika musí splňovat celou řadu požadavků. Jedním z nich je, že na tom musí být uveden návod na použití, kde je uvedeno i to, co mám dělat v případě, že to selže. V žádném případě tu pyrotechniku neupravuji, nesnažím se ji vylepšit,“ dodal Koubík.

Ohňostroj v Pardubicích 1

V případě, že mám nachystanou pyrotechniku. Jak ji odpalovat tak, abych nikoho neohrozil?

„Musíme zvolit správné místo, kde to budu odpalovat. Nedoporučuje se používat zábavní pyrotechniku na parkovišti mezi auty a podobně,“ radí odborník na pyrotechniku Karel Koubík.

autor: wol
Spustit audio